Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka 2 kondygnacje i kociol kondensacyjny 160m2 - schemat kotłowni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie "Podłogówka 2 kondygnacje i kociol kondensacyjny jednofunkcyjny 160m2" -taki model założyłem sobie w nowym domu bo miało byc prosto i tanio.

Szukam wykonawcy kotłowni i szukam kotła i ... każdy mówi co innego. 

Prosze Was o zaproponowanie odpowiedniego schematu kotłowni.

A jest tak:

- pietro ok 100m2 podłogówki - na rozdzielaczu 12 pętli - zejscie pex 26 do kotlowni w garazu na parterze (ok 3 mb)

- parter ok 65m2 podłogówki -  na rozdzielaczu ok 7-8 pętli - doprowadzenie pex 26 do kotlowni w garazu na parterze (ok 3 mb)

Z rozmów z instalatorami lepiej nie polegać tylko na pompie z kotła i dodać do instalacji sprzęgło (chociaż są tacy co chcą robić tylko na pompie z kotła). 

I teraz pozostają kwestie typu: 

- jaki kociol (co obsłuży ewentualne sterowanie?)

- jaki schemat instalacji (bezpośrednia/ sptrzeglo (jakie?)/ pompy za sprzeglem (ile?)/ mieszacze? / czujnik temperatury w sprzegle?)

Podpowiecie coś?

Opublikowano

Zrobiłem tak jak zapewne większość, nie liczyłem. Umówiłem się z hydraulikiem, ten wykonał instalację i tyle. Powiedział, że pętle mają nie więcej jak po 100m, rozstaw ok 12,5 cm,  poszło podobno ok 1300 metrów rury. Przyjmijmy, że trzeba "kleić".   

Opublikowano

Rozumiem, że do obu rozdzielaczy masz osobne rury PEX26.

Dla tego PEX-a (Pex 26) dla tej ilości pętli będziesz miał przepływy w pętlach rzędu 1-1,2l/min - powinno wystarczyć.

Potrzeba kocioł z wydatkiem pompy rzędu 1000-1300l/h i wtedy sam kocioł "pociągnie" tą instalację.

Jak wykonawca zrobił instalację to powinien ci doradzić jak dalej.