Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ile naczyń przeponowych powinien mieć kocioł jednofunkcyjny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sytuacja wygląda tak.

W 2020 roku wymieniałem piec na węgiel na kocioł na gaz buderus jednofunkcyjny gb172i 35h.

W kotłowni miałem stary bojler płaszczowy, który kiedyś był zamontowany tylko po to, żeby oszczędzać gaz w zimie, ale i tak od lat był nie używany, bo łazienki były ogrzewane junkersem, a kuchnie gdzie kiedyś była stara terma zastąpił bojler elektryczny. Podczas instalacji instalator chciał mi dać nowy, argumentując, że kocioł spali mniej niż junkers, ale biorąc pod uwagę długi odcinek do łazienek i koszt bojlera stwierdziłem, że się to nie zwróci, ale skoro już jest ten stary to może go podłączyć do kotła gazowego i będzie na kuchnie zamiast elektrycznego. Tak też się stało, jednak szybko jednak stwierdziłem, że grzanie 120 litrów wody na kuchnie jest bez sensu i w przyszłości po prostu dociągne rurki z junkersa.

W tym momencie bojler jest podłączony, ale nie używany i chciałbym go zdemontować ale jest jeden problem, otóż podczas montażu kotła, instalator nie wiedział, że mój kocioł niema wbudowanego naczynia przeponowego i zamontował tylko zawór bezpieczeństwa przy wejściu zimnej wody użytkowej bojlera bez żadnej przepony. Dopiero podczas pierwszego uruchomienia przez serwisanta to wyszło i serwisant kazał domontować naczynie na zasilaniu bojlera ciepła wodą z kotła. W związku z tym, że miał być użytkowany tylko sporadycznie to powiedział, żebym nigdy nie zamykał zaworów na bojler przy kotle. 

Rozumiem, że te naczynie contra-flex o pojemności 25l i ciśnieniu 1,5 bara i  maksymalnym ciśnieniu roboczym 3 bar pełni w tym momencie zabezpieczenie dla obu obiegów CO i CWU i chyba jest to prawidłowo zamontowane. Skoro dopuszczanie wody do układu mam podłączone do powrotu z bojlera i w jakiś sposób zawór trójdrogowy przepuszcza wodę do obiegu co to nie wiem jak to działa, ale chyba ta sama zasada ma zastosowanie do naczynia przeponowego chyba, że się mylę.

Moje pierwsze pytanie czy jest to dobrze podłączone czy jednak powinno być drugie naczynie na obieg co?

Drugie pytanie co zrobić jeśli odłączę niepotrzebny bojler?

Zawór bezpieczeństwa jest na wejściu zimnej wody użytkowej do bojlera więc wyleci. Czy jest on potrzebny bez bojlera?

Rurki zasilająca i powrót z bojlera mogę ze sobą połączyć i wtedy obecne naczynie zostanie. Tak byłoby najprościej tylko czy poprawnie i bezpiecznie?

Czy lepiej wpiać te naczynie na powrót z co, a rurki zasilające bojler z kotła i powrót wywalić?