Andrzejk1962 Opublikowano 3 godziny temu #1 Opublikowano 3 godziny temu Witam. Zamontowany zestaw to piec jednofunkcyjny Class One System 21 kW, sterownik pokojowy Ariston cube S, czujnik zewnętrzny firmy Ariston, zasobnik CWU to pompa ciepła firmy Ariston Nuos Sys 240HC. Ustawienie pieca to stała temp 20 z minimalną 19, CWU comfort czasowe z grzaniem w godz. 6-8 i 17-19. Przez cztery lata było ok. Piec chodził bez zarzutu jak nie ma grzania CWU. Po przejściu na okres zimowy zaczął pojawiać się błąd 504. Na początku pomagał reset na piecu, potem nie uruchamiał się przez trzy próby SP1, SP2, SOP3. Serwisant wymienił elektrodę zapalającą przy palniku, sprawdził skład spalin, zawartość CO w zasysanym powietrzu. Wszystko OK. Dla pewności, że nie zasysa spalin został rozszczelniony poprzez zdjęcie pokrywy przedniej żeby zasilał się powietrzem z pomieszczenia. Nadal błąd 504. Błąd i blokada pieca występowała zawsze rano po grzaniu wody i przechodzeniu na grzejniki. Jak budzik ok 6.40. Pomagało wyłączenie pieca z sieci na ok 30 min. Ponowne włączenie powodowało reset i piec się uruchamiał i pracował aż do następnego dnia do 6.40 z różnicą 2-3 min. Z uwagi na wszystkie pomierzone przez serwisanta parametry padła bolesna finansowo decyzja o wymianie płyty głównej. Po wymianie piec nagrzał wodę do temp anty lagionella, przeszedł na grzanie CO i było ok do czasu aż woda w CWU wystygła na tyle, że musiał ją dogrzać. Pojawił się błąd i blokada pieca ale teraz błąd 501. Niestety wyłączenie z sieci nie pomaga, bo nadal woła o reset i na szczęście to pomaga. Błąd też pojawia się po podgrzaniu CWU i przejściu na CO. Zauważyłem jeszcze coś co nie wiem, czy ma wpływ a mianowicie, jak grzeje CWU, na piecu podświetla ikonkę CWU ale grzeje też wodę w CO bo jest ciepła na wyjściu i powrocie i pokazuje temp grzania inną niż w spoczynku, ale podgrzewa najbliższe dwa grzejniki w pionie, pozostałe są zimne. Wyłączyłem czasowe ustawienie grzania CWU i ustawiłem tylko comfort bez czasowego i chodził bez zarzutu kilka dni 5-6. Jeszcze dodam, że reset zaraz po wystąpieniu błędu nic nie daje bo się nie uruchamia. Piec musi "odpocząć". Teraz jak to piszę to ponownie się wyłączył z błędem 501 czyli drugi raz dzisiaj bo wyłączył się też rano. Próbował się włączyć ale bezskutecznie ale włączał się z SP1, SP3, potem SP2. Jest ktoś kto potrafi mi podpowiedzieć co jest grane, bo niedługo wymienię części w całym piecu bez pewności, że trafię w usterkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi