Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciał bym dołożyć piec na drewno do istniejącej instalacji PC monoblock . kocioł na obiegu otwartym z buforem 1000l. Czy mógł by mi ktoś powiedzieć czy ten schemat będzie OK? i czy będzie podgrzewał bufor 400l od instalacji PC. Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi. 

1000037704.jpg

Opublikowano

Można coś ulepszyć? Czy bufo 1000l dobrze będzie oddawał ciepło do bufora PC ? Jestem świeży i dopiero zaczynam a w okolicy nikt nie chce się podjąć tematu więc musze sam sobie to ogarnąć.

Opublikowano

Ważne jest aby ta wężownica w buforze 400l była jak największa.

Oczywiście musi być naczynie przeponowe w obiegu PC. + zaw bezp 2,5 bar.

Zaw ochrony powrotu kotła powinien być ok 60C lub więcej.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał(a):

Ważne jest aby ta wężownica w buforze 400l była jak największa.

Oczywiście musi być naczynie przeponowe w obiegu PC. + zaw bezp 2,5 bar.

Zaw ochrony powrotu kotła powinien być ok 60C lub więcej.

Dzięki. nurtuje mnie jeszcze jedno czy bufor 1000l wygrzany do 60-80 stopni dobrze będzie oddawał ciepło przez wężownicę do bufora 400l czy 1000l nie jest za mały aby oddawać ciepło i wygrzać 400l np. do 40-55 stopni. 

Opublikowano

Będzie oddawał, bez problemu do różnicy temp ok 5C, dużo zależeć będzie od powierzchni wymiany ciepła wężownicy

w buforze 400l.

Ilość ciepła wymienionego zależy od potrzeb budynku, który grzejesz, jeżeli to dom ze stopki, to może ciepła wystarczy na 5-8h.

Ważna jest też izolacja obu buforów i rur w kotłowni - powinna być jak najlepsza.

Pojemność bufora do kotła, dobiera się wg mocy kotła - tego parametru nie podałeś.

Opublikowano
Teraz, sambor napisał(a):

Będzie oddawał, bez problemu do różnicy temp ok 5C, dużo zależeć będzie od powierzchni wymiany ciepła wężownicy

w buforze 400l.

Ilość ciepła wymienionego zależy od potrzeb budynku, który grzejesz, jeżeli to dom ze stopki, to może ciepła wystarczy na 5-8h.

Ważna jest też izolacja obu buforów i rur w kotłowni - powinna być jak najlepsza.

Bufory (400l) przeważnie maja wężownicę 1.8m2 pojemność 11l przy 370l lepsze są (500l) mają wężownice  2.5m2  pojemność 17l przy 440l. ale nie wiem czy jak dam większy bufor do pc to 1000l będzie miał go ciężko dogrzać no i druga sprawa samo PC dobrze działa od 200l do 400l tak przewiduje producent.