Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, czy to fakt, czy jakaś sugestia. Zauważyłem, że powyżej pewnej temperatury, jaką chcę uzyskać w pomieszczeniach, koszty ogrzewania domu radykalnie wzrastają. Przykładowo, aby podnieść temperaturę z 21`C do 22`C trzeba spalić 1/3 opału więcej. Sądzę, że zależy to również od temperatury zewnętrznej. Jeżeli tak jest rzeczywiście, czy można to jakoś wyliczyć, aby niepotrzebnie nie wpędzać się w koszty?

Opublikowano

Sugestia. Przenikanie ciepła wzrasta liniowo z różnicą temperatur na zewnątrz i wewnątrz. To co obserwujesz jest efektem akumulacji ścian - ty podgrzewasz powietrze do 22 stopni, zaś mury szybko odbierają to ciepło bo jeszcze mają 21. W budynku murowanym proces ten może trwać kilka dni. Dopiero wówczas porównaj spalanie. Oczywiście przy założeniu, że temperatura na zewnątrz się nie zmieniła.

Opublikowano

A idąc dalej, czy taki próg występuje w temperaturze zadanej na piecu. Być może znowu to sugestia, ale nie wydaje mi się. Piec zadaną temp. np. 56, 58, 59`C uzyskuje spalając kolejno 42, 45, 48 kg groszku( przy podobnej temp. zewnętrznej), natomiast wejście na temperaturę zadaną 62`C wymaga spalania na poziomie 62kg. Czy to ma bezpośredni związek wyłącznie z kalorycznością opału, czy jakieś inne czynniki tu odgrywają rolę. Wyraźnie wzrost spalania jest nie liniowy.

Opublikowano

Zużycie paliwa nie wzrasta liniowo, ponieważ sprawność kotła nie jest liniowa. Im wyższa temperatura i moc kotła tym mniejsza sprawność, stąd zużycie opału wzrasta szybciej niż moc i temperatura wody.

Ale jest tak jak mówił Mecenas, obliczanie dobowego zużycia jest bardzo złudne, a im większym "akumulatorem" jest budynek tym błędy obliczeń są większe.