Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wyczytalem na necie o elektronicznym miarkowniku powietrza firmy unister i wydaje mi sie ze jest to lepsze rozwiazanie niz dmuchawa mam tylko takie pytanie poniewarz posiadam piec per eko z ksw plus 18 kw i dmuchawa jest na dole dzwiczek mam pytanie czy do takiego pieca da sie zamontowac taki miernik powietrza jak tak to w jaki sposub po odkreceniu dmuchawy to bedzie chyba dziura? moge sie mylic bo niewiem nigdy nie odkrecalem prosze o opis i czy jest to lepsze od dmuchawy i jak to montowac

Opublikowano

miarkownik powietrza reguluje temp. poprzez otwieranie lub przymykanie klapki znajdującej się zazwyczaj w dolnych drzwiczkach pieca(jest połączony z nią łańcuszkiem) czyli tam gdzie ty masz teraz dmuchawę.Jeśli temp. spadnie poniżej zadanej wentylator szybciej przywróci nastawioną niż miarkownik który tylko otworzy klapkę, zwłaszcza jesli ruszta będą zapchane żużlem czy popiołem z drewna,nie wiem czym palisz, wentylator się łatwiej "przebije" niż ciąg naturalny.Po drugie skoro twój piec ma dmuchawę(wentylator) to musi mieć też sterownik wiec poco kupować drugi.miarkowniki ciągu były juz stosowane 20 lat temu tylko ze nie elektroniczne.Oczywiście to tylko moja opinia a wybór należy do ciebie.moze jeszcze ktoś się wypowie.pozdrawiam..

Opublikowano

Wentylator trzeba wymontować, tak jak ja i spalać naturalnym ciągiem,a miarkownik tylko do węgla. Wystarczy miarkownik mechaniczny Regulus. Bardzo dobry. Sterownik przyda Ci się do pompy.

Drewno spalać naturalnym ciągiem poprzez uchylenie dolnej klapki.

Postępowe sterowniki i wentylatory to lipa i ściema, dla kasy. Poczytaj forum, a zrozumiesz w czym rzecz.

Proste jest piękne.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&id=4637