Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podesłał mi ktoś coś takiego czy ten schemat jest dobry 

Ja nie mam w ogóle pojęcia 

1.piec 2.zawór różnicowy 3.pompa c.o

4.rula przelotowa 5.naczynie przelotowe 

6.zawór termostatyczny 7.grzejnik 8.zawór mieszający(3d) 9.termometr 10.pompa c.o 11.zawór zwrotny 12.odpowietrznik automatyczny 13.zawór zwrotny i kulkowy 14.zawór mieszający  jak by coś było nie tak to poprosze o poprawki 

Messenger_creation_161F307B-9774-43F7-AB66-7F686A82A27D.jpeg

Opublikowano

Tu masz przykładowy schemat takiej instalacji jak powinna być zrobiona - do NACZYNIA PRZELEWOWEGO RURA METALOWA min 1" średnicy

Między kotłem a zaworem 4-D jak najkrótsze odcinki, rury min 1", sam zawór lekko nad kotłem (15-20cm) .

image.thumb.png.be48f4eb44c8397a64200c44cd73ebf0.png

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Tu masz przykładowy schemat takiej instalacji jak powinna być zrobiona - do NACZYNIA PRZELEWOWEGO RURA METALOWA min 1" średnicy

Między kotłem a zaworem 4-D jak najkrótsze odcinki, rury min 1", sam zawór lekko nad kotłem (15-20cm) .

2 godziny temu, sambor napisał(a):

Sambor

Witam a ten rozdzielacz musi być to jest ogrzewanie grzejnikowe 

Opublikowano
10 godzin temu, lewy40 napisał(a):

Sambor

A czy jest różnica z której strony podłącze ogrzewanie czy bojlera z lewej czy sprawę strony pieca 

Opublikowano
1 godzinę temu, lewy40 napisał(a):

Sambor

Jeszcze jedno pytanie cze jakiś zawór można wstawić żeby nie grzeć w lato domu tylko wede na bojlera podpowedz gdzie go wstawić zgóry wielkie dzięki 

Opublikowano

Co do zaworów odcinających, to powinny być przed i za każdą z pomp, dodatkowo przed każdą z pomp filtr siatkowy skośny.

Nie chcę już poprawiać na rysunku, ale pozycja pompa ( ta od CO i od CWU) to naprawdę jest zestaw : zaw kulowy, filtr skosny, pompa, zaw kulowy.

Pompy wystarczą 25/40, a przy skręceniu zaw 4-D w pozycję zero, woda nie idzie na instalację CO, więc dodatkowy zaw na pracę w lecie nie jest potrzebny, on będzie psuł obieg grawitacyjny - kocioł - zaw 4-D.

Nie ma różnicy do którego króćca się podłączysz, prawy czy lewy to bez znaczenia.

Opublikowano
3 godziny temu, lewy40 napisał(a):

Sambor

A czy jest różnica z której strony podłącze ogrzewanie czy bojlera z lewej czy sprawę strony pieca