Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,
Podłączyłem dwa kotły, elektryczny (Kospel EKCO) i gazowy (vaillant Ecotec Plus VC206 ) z zasobnikiem, według poniższego schematu z zaworami zwrotnymi.
Niestety problem polega na tym że w momencie, gdy kocioł elektryczny grzeje ciepłą wodę w zasobniku, widać że jest wymuszony powrót przez kocioł gazowy, który ma ustawiony zawór na CWU, co powoduje że jeżeli zawór trójdrogowy kotła elektrycznego jest na cwu, woda do grzania zasobnika idzie na podłogówkę.
Natomiast jak ogrzewa podłogówkę, przepuszcza przez zasobnik.
Z kotłów zamierzam korzystać naprzemiennie, jeden jest wyłączony gdy działa drugi.
bardzo proszę o wskazówki w temacie.
Z tego co zauważyłem, problem polega na tym że zawór trójdrogowy w vaillancie jest na powrocie, a w kotle elektrycznym na zasilaniu

2024-10-31-1006.png

Edytowane przez Backed
Opublikowano

Trzeba pewnie zmienić model zaworu i zamontować go na powrocie kotła elektrycznego i będzie to samo co z kotłem gazowym.

Choć może ten oryginalny też się nada do montażu na powrocie.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź,

Zmieniłem tak, aby wszystko było na powrotach zgodnie ze schematem,

no i sytuacja się odwróciła

Teraz problem polega na tym że w momencie, gdy kocioł gazowy grzeje ciepłą wodę w zasobniku, w sytuacji gdy kocioł elektryczny ma ustawiony zawór trójdrogowy na CO, grzeje podłogówkę.

Schemat jest dobry?

na powrocie.jpg

Opublikowano

Schemat jest dobry, tylko trzeba zgrać automatykę - tak aby zawór 3-D kotła gazowego był w takim samym stanie logicznym jak zaw 3-D kotła elektrycznego.

Ten zaw 3-D na kotle elektrycznym to jaki model /marka?

Opublikowano

widziałem to, ale dziękuję, myślę że wysterowanie nie będzie problematyczne, jestem w stanie pobierać dane z jednego i drugiego pieca, przez modbus, więc dorobienie sterowania do tego zaworu nie będzie trudne.

Rozumiem że mam dążyć do sterowania zaworem trójdrożnym,

Może dać elektrozawór na wyjściu z kotła elektrycznego? W przypadku wyłączenia niech się zamknie i po problemie?