Wojtas123 Opublikowano Środa o 10:59 #1 Opublikowano Środa o 10:59 Witam . Muszę wymienić piec w miarę pilnie bo stary kopciuch zaczął przeciekać i mam propozycję montażu kotła na pellet 15 kw firmy Batgaz Bednarz czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat tych piecy czy warto ?? Reszta propozycji jest kosmicznie cenowo wywindowana do góry Cytuj
Tuptus Opublikowano Środa o 19:01 #2 Opublikowano Środa o 19:01 Zwykła skrzynka, jakich wiele na runku zaprojektowana 40 lat temu do utylizacji wszelakiego opału z doklejonym szamotem. Będzie działać. Ma papiery więc był na badaniu. Najważniejsza rzecz z tego to palnik, a nie wiem jaki tam montują. No i ile PLN za to cudo sobie wołają. Cytuj
Wojtas123 Opublikowano Środa o 19:30 Autor #3 Opublikowano Środa o 19:30 Sam piec ciężko powiedzieć ile bo nie ma na stronie producenta ceny firma , która mi będzie zakładała piec zawołała sobie 29000 razem z montażem i wszelkimi odbiorami itd. potrzebnymi do otrzymania dotacji , reszta propozycji jest jakaś kosmiczna Defro za 40000 zł i Kołton za 42000 zł . Cytuj
jameess Opublikowano Środa o 19:54 #4 Opublikowano Środa o 19:54 Poszukaj innej firmy bo chcą z ciebie zedrzeć, kup taki kocioł : https://ogniwobiecz.com.pl/ogniwo-eko-pellet-kompakt/, kosztuje niecałe 15 tys. :https://www.fuego.pl/ogniwo-eko-pellet-kompakt-14-kw.html Ma dobry sterownik i bardzo dobry palnik, spali każdy badziewny pellet. U mnie w okolicy biorą za montaż ok 3 tys + ceny części ( zawory, złączki, rury, pierdoły ) Nie kupuj WYNALAZKÓW Cytuj
wonski Opublikowano Środa o 19:55 #5 Opublikowano Środa o 19:55 O matko co za ceny za piec pamiętający konstrukcyjnie ekogroszkowiec z przed 20 lat z wsadzonym palnikiem na pellet .Ja rok temu za Duński supernowoczesny,w pełni zautomatyzowany piec(Rtb Feniks) ,trzy obiegi grzewcze(grupy pompowe),i pełen osprzęt(zawory,ATV, strefowy itd.),robocizna,zamknięcie instalacji dałem 32 tyś. 1 Cytuj
brav Opublikowano Środa o 19:57 #6 Opublikowano Środa o 19:57 Mogę prosić o podanie jaki model kotła Kołton? Cytuj
Wojtas123 Opublikowano Środa o 20:06 Autor #7 Opublikowano Środa o 20:06 8 minut temu, jameess napisał(a): Poszukaj innej firmy bo chcą z ciebie zedrzeć, kup taki kocioł : https://ogniwobiecz.com.pl/ogniwo-eko-pellet-kompakt/, kosztuje niecałe 15 tys. :https://www.fuego.pl/ogniwo-eko-pellet-kompakt-14-kw.html Ma dobry sterownik i bardzo dobry palnik, spali każdy badziewny pellet. U mnie w okolicy biorą za montaż ok 3 tys + ceny części ( zawory, złączki, rury, pierdoły ) Nie kupuj WYNALAZKÓW Już 5 firm o dzwoniłem wszędzie ceny z kosmosu , też pewnie dużo sobie liczą za pomoc w uzyskaniu dotacji bo podobno trzeba dostać jeszcze pieczątkę z przeglądu kominiarskiego i z tego co zostałem poinformowany to obowiązkowy montaż nowego wkładu kominkowego 😑 13 minut temu, brav napisał(a): Mogę prosić o podanie jaki model kotła Kołton? Pel unix 15 kw 18 minut temu, jameess napisał(a): Poszukaj innej firmy bo chcą z ciebie zedrzeć, kup taki kocioł : https://ogniwobiecz.com.pl/ogniwo-eko-pellet-kompakt/, kosztuje niecałe 15 tys. :https://www.fuego.pl/ogniwo-eko-pellet-kompakt-14-kw.html Ma dobry sterownik i bardzo dobry palnik, spali każdy badziewny pellet. U mnie w okolicy biorą za montaż ok 3 tys + ceny części ( zawory, złączki, rury, pierdoły ) Nie kupuj WYNALAZKÓW Dodam że chce skorzystać z programu czyste powietrze , więc do umowy dochodzą koszty kominiarza i wszystkie formalności potrzebne do otrzymania dotacji Cytuj
jameess Opublikowano Środa o 20:15 #8 Opublikowano Środa o 20:15 Dotacje są na razie wstrzymane. wkład kominowy obowiązkowy, bo inaczej zgnoisz dom. Wkład sam sobie zamontujesz, kupisz na necie. Ostatnio sąsiadowi 2 firmy wyceniły wkład ok 8mb na ponad 5 tys z montażem. Sąsiad kupił kompletny wkład na necie za 1400 zł i w sobotę ze szwagrem zamontowali, a później był grill i opijanie wkładu. Goń te firmy bo ewidentnie chcą cie oskubać. Cytuj
Wojtas123 Opublikowano Środa o 20:26 Autor #9 Opublikowano Środa o 20:26 (edytowane) 20 godzin temu, jameess napisał(a): Dotacje są na razie wstrzymane. wkład kominowy obowiązkowy, bo inaczej zgnoisz dom. Wkład sam sobie zamontujesz, kupisz na necie. Ostatnio sąsiadowi 2 firmy wyceniły wkład ok 8mb na ponad 5 tys z montażem. Sąsiad kupił kompletny wkład na necie za 1400 zł i w sobotę ze szwagrem zamontowali, a później był grill i opijanie wkładu. Goń te firmy bo ewidentnie chcą cie oskubać. Wstrzymane jest tylko przyjmowanie wniosków do końca marca Edytowane Czwartek o 16:41 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Tuptus Opublikowano Środa o 20:56 #10 Opublikowano Środa o 20:56 To za 13500 netto masz już Easypell Okofen. RTB Feniks to już ponad 22k. To nawet nie ma co porównywać tych kotłów do wyżej wymienionych pudeł na pellet. Ale to Ty decydujesz. Cytuj
jameess Opublikowano Środa o 20:58 #11 Opublikowano Środa o 20:58 23 minuty temu, Wojtas123 napisał(a): Wstrzymane jest tylko przyjmowanie wniosków do końca marca Czyli dotacje wstrzymane a ci co prędzej złożyli nie mogą się na kasę doczekać jakoś... Jak umiesz czytać i pisać to zrób z tego użytek i sam złóż wniosek, a jak nie umiesz to zleć firmą w okolicy i daj im zarobić i zapłać ile chcą i po kłopocie. U mnie okoliczne firmy "robią kwity" w cenie kotła, dodatkowo sprawdź bo w niektórych gminach też można dostać dodatkową kasę na nowy kocioł. niezależnie od "czystego powietrza". Cytuj
brav Opublikowano Środa o 21:21 #12 Opublikowano Środa o 21:21 A czy wkład kominowy o odpowiednim przekroju do kotła wejdzie do komina, czy trzeba go frezować (to ma duży wpływ na cenę robocizny)? Cytuj
jameess Opublikowano Czwartek o 11:55 #13 Opublikowano Czwartek o 11:55 A to trzeba się udać do wróżki i ona za odpowiednia opłatą sprawdzi jaka masz średnice komina i czy wkład wejdzie. Wróżka ci wszystko powie, naprawdę ;) 1 Cytuj
brav Opublikowano Czwartek o 13:26 #14 Opublikowano Czwartek o 13:26 (edytowane) Może doprecyzuję moją wcześniejszą wypowiedź (podpowiedź od czego może zależeć różnica w cenie), przykład: kocioł A - wymaga "rury kominowej" fi18cm kocioł B - wymaga "rury kominowej" fi12cm (bo ma np. wentylator wyciągowy) Komin 15x15cm (murowany z cegły), to przy kotle A komin należy frezować, a przy kotle B można spróbować włożyć sam wkład (o ile komin jest prosty). Jeżeli trzeba frezować komin to przy 10m to jest około +5000zł do robocizny. Edytowane Czwartek o 13:45 przez brav Cytuj
Tuptus Opublikowano Czwartek o 16:18 #15 Opublikowano Czwartek o 16:18 Oki, czyli wynika z tego jeden wniosek. Szukać kotła przy którym nie trzeba frezować komina.🧐 Nie zapominaj że w DTR kotłów są podane jeszcze wartości podciśnienia w przewodzie kominowym. Cytuj
brav Opublikowano Czwartek o 16:31 #16 Opublikowano Czwartek o 16:31 To twój wniosek @Tuptus (nie mówię że błędny), należy być po prostu świadomy tego i możliwych kosztów Cytuj
Tuptus Opublikowano Czwartek o 16:58 #17 Opublikowano Czwartek o 16:58 Mój wniosek, może słuszny, może błędny, ale to Ty zadajesz pytania na forum i otrzymujesz odpowiedzi, bardziej bądź mniej satysfakcjonujące.😉 Cytuj
brav Opublikowano Czwartek o 17:06 #18 Opublikowano Czwartek o 17:06 (edytowane) Jaką odpowiedź, typu wróżka, albo stwierdzenie absolutne że tylko kotły dla których nie trzeba frezować? Pytanie było do twórcy posta czy czasem różnica w cenie nie wynika z uwzględnionego frezowania dla innych wariantów (brak informacji o kominie, wymiary w przekroju). Proszę nie wałkujmy już tego. Edytowane Czwartek o 17:08 przez brav Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi