Perry Opublikowano 22 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Witam, chciałbym wymienić grzejniki w mieszkaniu. Aktualnie są zamontowane grzejniki żeliwne. W piśmie z administracji dostałem informację żeby wymienić na nowe o parametrach - kuchnia 1100W i pokój 2800W. Z tego co się orientowałem to grzejniki mają różne moce w zależności od kilku czynników. Rozumie że jeszcze musiałbym administrację o nie zapytać - ale właśnie o co? A kolejna sprawa to czy mogę wymienić te żeliwne grzejniki na aluminiowe? Pozdrawiam Cytuj
sawo Opublikowano 23 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Musisz się dowiedzieć w administracji przy jakich temperaturach obliczeniowych podali moc grzejników. w starych instalacjach poc cieplna obliczana była dla temp. 90/70/20 (zasil/powrót/pomieszczenie) w nowych stosuje się inna normę np 75/65/20 lub70/55/20 .przy różnych temp obliczeniowych moc jest dla tego samego grzejnika oczywiśćie inna. rodzaj grzejników określa administracja , Cytuj
Perry Opublikowano 12 Maja 2010 Autor #3 Opublikowano 12 Maja 2010 Czy jest jakas standardowa moc jednego żeberka grzejnika żeliwnego ? Wydaje mi sie że moce podane przez administrację są zawyżone. W kuchni mam 8 żeberek, natomiast w pokoju 2 kaloryfery z 14 i 6 żeberkami które chciałbym zastąpić jednym. Parametry sieci to 90/70/20. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Maja 2010 #4 Opublikowano 12 Maja 2010 Około 125W przy [parametrach 90/70 Cytuj
Perry Opublikowano 12 Maja 2010 Autor #5 Opublikowano 12 Maja 2010 Na co oprócz mocy dla danych parametrów powinienem zwrócic uwagę przy zakupie nowych grzejników aluminiowych ? Słyszałem o jakiś atestach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi