Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Parex 12kw podajnik sv300 błąd er11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Czy ktoś może mi pomóc jak ustawić piec? Piec Parex 12kw ze sterownikiem sv300. 

Piec ma około 2 miesięcy i na początku wszystko chodziło okej. Mielił sobie na niskich temperaturach (między 50, a 57 stopni, chociaż tradycyjny rtęciowy termometr pokazuje o 7-9 stopni mniej). Do czasu aż przyszła ochota na zwiększenie temperatury w domu ponad 60. Nastawy przez montera kotła wyglądały tak:

Czas pracy 10sekund 

Czas przerwy 21 sekund 

Dmuchawa max 38

Dmuchawa min 15

Moc minimalna 20%

Przesyp 16.36 (można było odnieść wrażenie że niekoniecznie wie co robi ale ja też nie)

Rozpalanie 160 sekund

Podajnik 100%

Sumarycznie dało to palnik o mocy 21kw. Przy podniesieniu temperatury zadanej do 62 wyskoczył błąd er11- brak przyrostu temperatury. Na różnych forach można było doczytać że parametry są źle ustawione i rozpoczęło się kombinatorstwo. 

Moc palnika ustawiona na 13kw:

Czas pracy: 10sekund

Czas przerwy: 18

Nadmuch max 37

Nadmuch min 17

Moc minimalna 24

Przesyp około 10 

Rozpalanie 180 sekund

Podajnik 100%. 

Po podniesieniu temperatury zadanej znowu wyskoczył błąd. Po naciśnięciu ok i start piec rozpalił i nagrzał się do zadanej temperatury. Dodam, że nieco dużo iskr.

Dodam, że piec ogrzewa 100m2 plus wodę, dom jest ocieplony ale strop nie, źródłem ciepła są grzejniki, czujnik spalin w czopuchu.

Dodaje zdjęcie z ekranu po błędzie i proszę o wyrozumiałość bo to dopiero i aż drugi miesiąc użytkowania. 

IMG_20241216_090035.jpg

Opublikowano

Znowu jakis dziwny instalator pewnie montował.
Ciekawe jak wygląda instalacja (prawidłowe schematy w instrukcji)

Skoro to SV300 a kocioł 12kW, to wbijasz kod 0301 i wejda nastawy wyjściowe dla tej mocy
Schodzić z max dmuchawy na 40, resztę zostawiasz

Dla 12kW podajniki możesz zrobić na 120% (wówczas dawka rozpalania na 200sek)

Jak to wszystko świeże a nie leżało paru miesięcy, to pod kodem 0101 delta spalin na 6, i dmuchawa w rozpalaniu na +10

Na ocieplone 100m powinien być 10kW, sugeruję, aby zatem wywalić blachę, która jest nad palnikiem (drugie drzwiczki od dołu)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Pieklorz napisał(a):

Znowu jakis dziwny instalator pewnie montował.
Ciekawe jak wygląda instalacja (prawidłowe schematy w instrukcji)

Skoro to SV300 a kocioł 12kW, to wbijasz kod 0301 i wejda nastawy wyjściowe dla tej mocy
Schodzić z max dmuchawy na 40, resztę zostawiasz

Dla 12kW podajniki możesz zrobić na 120% (wówczas dawka rozpalania na 200sek)

Jak to wszystko świeże a nie leżało paru miesięcy, to pod kodem 0101 delta spalin na 6, i dmuchawa w rozpalaniu na +10

Na ocieplone 100m powinien być 10kW, sugeruję, aby zatem wywalić blachę, która jest nad palnikiem (drugie drzwiczki od dołu)

Monter nie był z pierwszej łapanki. Już montował mi dawno temu smieciucha po remoncie kotłowni i zmianie miejsca komina. wiem, wiem to inna bajka i pewnie można było zrobić to lepiej. 

Nastawy fabryczne pod tym kodem ustawiają mi moc 8kw. No i nie wiem czy to okej, czy zmieniać do tych 12stu. 

Blacha była wyjęta od początku ale mam dość wysoki i duży komin (systemowy) i podczas ostatnich wiatrów w nim hulało więc została założona. Dom jest ocieplony raczej w stopniu średnim ale strop nie (dodam że to mega stare budownictwo, jeśli to ma znaczenie i zasadniczo ściany są ze wszystkiego co było dostępne w latach 50tych)

W każdym razie zrobię, jak piszesz i dam znać za dobę. 😉

Dzięki. 

Delty i dmuchawy przy rozpalaniu nie mam. Piec wyprodukowany w marcu tego roku, sterownik pewnie mógłby być zaktualizowany.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Kod 0301 wbija dane dla 12-15kW na średnim palniku SV300

Jak włączyłeś przesyp, to poprawność wskazania mocy oraz zasypu paliwa zależy od poprawności wpisania kaloryczności paliwa oraz zmierzenia i zadania jego przesypu. Generalnie nie używam tego dla SV300