Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Parex 12kw podajnik sv300 błąd er11

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam, 

Czy ktoś może mi pomóc jak ustawić piec? Piec Parex 12kw ze sterownikiem sv300. 

Piec ma około 2 miesięcy i na początku wszystko chodziło okej. Mielił sobie na niskich temperaturach (między 50, a 57 stopni, chociaż tradycyjny rtęciowy termometr pokazuje o 7-9 stopni mniej). Do czasu aż przyszła ochota na zwiększenie temperatury w domu ponad 60. Nastawy przez montera kotła wyglądały tak:

Czas pracy 10sekund 

Czas przerwy 21 sekund 

Dmuchawa max 38

Dmuchawa min 15

Moc minimalna 20%

Przesyp 16.36 (można było odnieść wrażenie że niekoniecznie wie co robi ale ja też nie)

Rozpalanie 160 sekund

Podajnik 100%

Sumarycznie dało to palnik o mocy 21kw. Przy podniesieniu temperatury zadanej do 62 wyskoczył błąd er11- brak przyrostu temperatury. Na różnych forach można było doczytać że parametry są źle ustawione i rozpoczęło się kombinatorstwo. 

Moc palnika ustawiona na 13kw:

Czas pracy: 10sekund

Czas przerwy: 18

Nadmuch max 37

Nadmuch min 17

Moc minimalna 24

Przesyp około 10 

Rozpalanie 180 sekund

Podajnik 100%. 

Po podniesieniu temperatury zadanej znowu wyskoczył błąd. Po naciśnięciu ok i start piec rozpalił i nagrzał się do zadanej temperatury. Dodam, że nieco dużo iskr.

Dodam, że piec ogrzewa 100m2 plus wodę, dom jest ocieplony ale strop nie, źródłem ciepła są grzejniki, czujnik spalin w czopuchu.

Dodaje zdjęcie z ekranu po błędzie i proszę o wyrozumiałość bo to dopiero i aż drugi miesiąc użytkowania. 

IMG_20241216_090035.jpg

Opublikowano

Znowu jakis dziwny instalator pewnie montował.
Ciekawe jak wygląda instalacja (prawidłowe schematy w instrukcji)

Skoro to SV300 a kocioł 12kW, to wbijasz kod 0301 i wejda nastawy wyjściowe dla tej mocy
Schodzić z max dmuchawy na 40, resztę zostawiasz

Dla 12kW podajniki możesz zrobić na 120% (wówczas dawka rozpalania na 200sek)

Jak to wszystko świeże a nie leżało paru miesięcy, to pod kodem 0101 delta spalin na 6, i dmuchawa w rozpalaniu na +10

Na ocieplone 100m powinien być 10kW, sugeruję, aby zatem wywalić blachę, która jest nad palnikiem (drugie drzwiczki od dołu)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Pieklorz napisał(a):

Znowu jakis dziwny instalator pewnie montował.
Ciekawe jak wygląda instalacja (prawidłowe schematy w instrukcji)

Skoro to SV300 a kocioł 12kW, to wbijasz kod 0301 i wejda nastawy wyjściowe dla tej mocy
Schodzić z max dmuchawy na 40, resztę zostawiasz

Dla 12kW podajniki możesz zrobić na 120% (wówczas dawka rozpalania na 200sek)

Jak to wszystko świeże a nie leżało paru miesięcy, to pod kodem 0101 delta spalin na 6, i dmuchawa w rozpalaniu na +10

Na ocieplone 100m powinien być 10kW, sugeruję, aby zatem wywalić blachę, która jest nad palnikiem (drugie drzwiczki od dołu)

Monter nie był z pierwszej łapanki. Już montował mi dawno temu smieciucha po remoncie kotłowni i zmianie miejsca komina. wiem, wiem to inna bajka i pewnie można było zrobić to lepiej. 

Nastawy fabryczne pod tym kodem ustawiają mi moc 8kw. No i nie wiem czy to okej, czy zmieniać do tych 12stu. 

Blacha była wyjęta od początku ale mam dość wysoki i duży komin (systemowy) i podczas ostatnich wiatrów w nim hulało więc została założona. Dom jest ocieplony raczej w stopniu średnim ale strop nie (dodam że to mega stare budownictwo, jeśli to ma znaczenie i zasadniczo ściany są ze wszystkiego co było dostępne w latach 50tych)

W każdym razie zrobię, jak piszesz i dam znać za dobę. 😉

Dzięki. 

Delty i dmuchawy przy rozpalaniu nie mam. Piec wyprodukowany w marcu tego roku, sterownik pewnie mógłby być zaktualizowany.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Kod 0301 wbija dane dla 12-15kW na średnim palniku SV300

Jak włączyłeś przesyp, to poprawność wskazania mocy oraz zasypu paliwa zależy od poprawności wpisania kaloryczności paliwa oraz zmierzenia i zadania jego przesypu. Generalnie nie używam tego dla SV300

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy

Znajdź serwis