Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielnie instalacji na 2-3 obiegi prośba o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kocioł Buderus Gb172I-35H. Problem polega na tym, że pompa z kotła Grunfos 20-70 nie radzi sobie z rozprowadzeniem ciepła po całej instalacji,
a także są duże różnice pomiędzy temperatura na kotle, a na grzejnikach. Są także piony, które grzeją na zmianę. Było umnie już 3 hydraulików i nawet serwisant buderusa i nie za bardzo mają pomysł jak temu zaradzić.
Serwisant stwierdził, że wymiennik jest zakamieniony i należy go wyczyścić chemicznie pompą, a hydraulik który to miał zrobić stwierdził, że niema szans po takim czasie, żeby był zakamieniony i problem leży gdzieś indziej.
Wstępnie założono sprzęgło i starą pompę 75-32 za sprzęgłem i w tym momencie wszystkie grzejniki były ciepłe, ale spadła temperatura zasilania bo sprzęgło mieszało powrót z zasilaniem więc sprzęgło zostało zdemontowane i zamówiłem sprzęgło z kierownicami przepływu, ale na razie sobie leży bo rozważam podział instalacji na 2-3 obiegi.

Instalacja wygląda teraz tak: z kotła rurki miedz 28mm wchodzą  z prawej strony do rury 2 cale, gdzie są 2 piony 1,5 cala parter i piętro, 70 żeber żeliwnych i jeden wysoki grzejnik blaszany 1,8mx0,6 oprócz tego z tej strony do miedzi jest wpięta pexem podłogówka 3 pętle, która ma swoją pompe i zawór przy rozdzielaczu w pokoju, a także grzejnik w piwnicy 22 żebra.

a do lewej strony rurka miedz 28mm wchodzi do rury 2,5cala z której wychodzi 5 pionów 1,5 cala, gdzie w sumie jest z tego ogrzewana część piwnicy, parteru, 1 piętra i poddasza na co składa się 180 żeber żeliwnych, 5 płytowych starych, jeden aluminiowy 10 żeberek, jeden blaszany w łazience, duży blaszany na poddaszu, i 3 podwójne faviry.

W momencie gdy kocioł ma temperaturę 55 stopni, a pompa pracuje na 100% to na termometrze na wyjściu z kotła na rurce 28mm temp wynosi 43 stopnie, a jak było sprzęgło to 38 stopni na sprzęgle.

Tutaj właśnie przyczyna miał być wymiennik (bo wszystko inne sprawdzono typu filtry, termometry, nawet pompę wymieniono), którego na razie nie wyczyszczono chemicznie. Co ciekawe dopiero dziś zorientowałem się, że na rurze 2 calowej z prawej  pomiar pirometrem wykazał 51,5 stopnia, a lewej części instalacji na 2,5 calowej 49 stopni, a wydaje mi się, że zarówno hydraulicy jak i serwisant to sprawdzali, ale być może wtedy instalacja nie chodziła tak jak teraz cały dzień i się jeszcze nie nagrzała.

Wniosek wyciągnąłem z tego taki, że wymiennik jest sprawny, a niska temperatura na rurze 28mm zaraz za kotłem wynika z tego, że być może zastosowano za małą średnicę rurki i  pompa chodząca na 100% ta szybko tłoczy wodę, że termometr nie jest w stanie ją zmierzyć prawidłowo, i dopiero jak wpada do grubych rur to woda zwalnia. Co ciekawe także pomiar pirometrem pokazuje to samo co termometr w zaworze. Na dodatek mam drugi termometr przed wejściem na grzejnik w piwnicy i tam też jest 43 stopnie.

W tym momencie prawa część instalacji ma na grzejnikach w okolicach 50 stopni i jest ok, ale na lewej stronie gdzie mam 5 pionów mam najwięcej 45 stopni, część ma poniżej 40 stopni, a skrajne piony grzeją na zmianę i rzadko razem wiec część grzejników jest zimna.

Jeden hydraulik zaproponował założyć dodatkowo pompę na pion, który nie grzeje tylko, że wtedy myślałem, że jeden nie grzeje, a nie, że skrajne grzeją na przemian.

Drugi zaproponował, żeby założyć sprzęgło z kierownicami przepływu, które już mam i za sprzęgłem zrobić 3 obiegi. Jeden dla podłogówki, a grzejniki podzielić na 2 obiegi na część lewą i prawą i dać 2 nowe pompy. 

Inny to chciał kryzować całą instalację i kazał na każdy grzejnik założyc zawór, ale sam tego nie chciał robić bo stara instalacja.

Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?