Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Historia następującą. Mieszkanie, 1 piętro. Wg wyliczeń ciepłe mieszkanie 100W/h.
Do tej pory użytkowany był jeden piec kaflowy. W największym z pokoi. Pośrodku pozostałych dwóch. Czyli razem: 3 pokoje 24m²(z piecem), 2x16-18 m². Kuchnia, łazienka i przedpokój.
Dofinansowanie z programu ciepłe mieszkanie 2 to 30% plus zwrot z programu kawka 10.000 PLN.
Tylko ogrzewanie, bez CWU.
Na początku wybór padł na pompę ciepła. Mieliśmy w ur dofinansowanie 60%.
Z powodów braku czasu z przyczyn osobistych. Ciężko mi było to podopinać. PC 3,5-5kW. Z niewielkim buforem.
Mieszkanie ciepłe.
Brak czasu=najprostsze rozwiązanie: prąd.
Piece akumulacyjne dynamiczne. Wg wyliczeń fachowców to 3kW duży pokój, 1,5kW drugi, trzeci 2kW (okno i drzwi balkonowe i trochę większy od 2go. Łazienka 2kW.
Są 3 fazy z umową na 12,9kW. Dwie taryfy.
Tutaj mam pytanie: poczytałem o promiennikach podczerwieni.
Lubimy mieć ciepło w okolica 20 C°.
Czy np w łazience taki promiennik zdałby egzamin? Razem z piecem o mocy 1kW.
Jeszcze myślałem o zamontowaniu takiego promiennika nad biurkami dzieci. Lecz to tylko tak trochę na wyrost, dla ew. komfortu pracy dla nich przy biurkach.
Wg listy ZUM mam do wyboru właściwie 2 marki pory akumulacyjnych: Dimplex i Elkaterm. Z nazwy są to urządzenia te same. Jednak różnią się wagą. Dimplexy są cięższe ponad dwukrotnie. Oczywiście wiem skąd się bierze ten ciężar jednak obie marki wg nich tak samo "grzeją".
Ktoś z Państwa ma doświadczenie z promoennikami oraz z różnicami pomiędzy piecami akumulacyjnymi?
Oba przykłady przy poborze mocy 2kW. Przy Dimplex nie podałem linka do stron sprzedawcy bo jest ich dużo. Przy Elkaterm , niestety mało a link dodatkowy jest do zagranicznej strony.
Dimplex: https://www.google.com/search?q=vfe20+D ... e&ie=UTF-8
Elkaterm: http://google.com/search?q=elkaterm+pl2 ... zLXdpei1zZ
Oraz: https://www.elkatherm.com/en/product-portfolio

Pozdrawiam wszystkich czytających i z góry dziękuję za podpowiedzi.
Opublikowano (edytowane)
Jeszcze mam pytanie. Wg obliczeń ciepłe mieszkanie potrzeba mi 5,3 kW mocy grzewczej. 80W/m2. (przy -20)
Moc w temp.-1: 2,8 kW; -4: 3,2 kW; -5: 3,4kW; -8: 3,8 kW; -10: 4kW; -13: 4,4 kW.
Czyli dla ogrzewania akumulacyjnego x2.
W zależności od konkretnego grzejnika:
pokój 25m2: 2,7-3,3 kW
pokój 16m2: 1-2 kW
pokój 11m2: 1-2 kW
łazienka 5,3m2: 1-1,5 kW plus dla potrzeby panel podczerwieni nad wanną.
Posiadam różnej mocy olejaki oraz piecyk na naftę (99%spalania, bezwonny).
Więc i w mrozy damy sobie radę z mniejszymi piecami.
Oprócz pokoju 25 m2 jest problem z umiejscowieniem grzejników (szafy wnękowe, drzwi)
W łazience mam 3 miejsca na umiejscowienie grzejnika 1 kW waży 63kg, 1,5kW=85kg. Wolałbym lżejszy i dogrzewać się w potrzebie np farelką (oryginalną!).
1 miejsce na wysokości 170-180 cm dolna krawędź nad sedesem. Nie bardzo mi to pasuje.
2 miejsce, ta sama wysokość w połowie długości.
3 miejsce, nad drzwiami czyli 210 cm.
łazienka: długość 350 cm, szer. 150cm, wys. 300. Okno, sedes i wanna na jednej stronie długości, po drugiej drzwi wejściowe.
Takie moce będą ok? Edytowane przez Macin
dodanie zdjęcia i pytanie.