pawlopawlo Opublikowano 16 Października 2024 #1 Opublikowano 16 Października 2024 Dzień dobry,pytanie o instalacje jak w tytule;ma ktoś to u siebie bądź miał z tym styczność?Czy pozwoli to obniżyć rachunki za prąd w domu jednorodzinnym bez pompy ciepła?Wiem że nie ma dofinansowania na tak małą moc. Cytuj
o6483256 Opublikowano 16 Października 2024 #2 Opublikowano 16 Października 2024 Wszystko co produkuje energie elektryczną w jakiś sposób pozwala obniżyć rachunki za prąd. Cytuj
woksio Opublikowano 9 Września #3 Opublikowano 9 Września W bloku zamontowałem 4x500W paneli (2 na balkonie + 2 na daszku balkonowym) roczna produkcja ok 1400kwhm, wystawa zachodnia. Na taką instalajce dotacje można 'wziąć', moc PV minimum 2kW oraz magazyn minimum 2kWh. Moja autokonsumpcja to średnio 55% bez magazynu. Cytuj
esselite Opublikowano 19 Września #4 Opublikowano 19 Września Zainstalowałem jeden zestaw jako wspomaganie do obecnej instalacji 7,9kW. W Niemczech bardzo popularne, zakupiłem dość tanio na amazonie.de i wyszło 1400zł z dostawą, 2x525W , panele VESKA bifacjal i taki microinwerter Deye. Zainstalowałem na barierce i nawet te deklarowane 800W wyciąga w południe. Na razie wpiąłem to w gniazdko, wiem, że trzeba zgłosić modernizację instalacji, ale mam zmieniać falownik w mojej instalacji pod magazyn, więc jak wymienię, to podepnę ten mikroinwerter do falownika , do wejścia GEN i planuje jeszcze jeden taki zestaw gdzieś usadowić, też podpinając pod GEN. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi