michael1234 Opublikowano 24 Stycznia 2024 #1 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Witam Montuje od kilku dni umywalkę w kotłowni. Na samą umywalkę miejsce mam ale z syfonem problem. Najbardziej pasowałoby mi wrzucić tam syfon nie oryginalny utworzony z czterech kolanek 90 stopni ułożonych w kształt litery U. Kolanka 32mm. Nie boję się, że coś się zapcha, umywalka używana dorywczo, żadnych brudach po garnkach tam raczej spuszczać nie będę. Czy takie kolanka zdadzą egzamin i nie będzie mi z nich wyciągać wody oraz wysokość zasyfonowania będzie ok? Druga sprawa ten syfon nie byłoby bezpośrednio przy umywalce ale metr od niej. Czy z jednometrowej rurki która będzie już za syfonem (idąc od strony kanalizacji) nie będzie żadnego smrodu? Pozdrawiam Cytuj
faradek Opublikowano 24 Stycznia 2024 #2 Opublikowano 24 Stycznia 2024 A może kupić po prostu syfon rurowy? Przykładowo taki: https://allegro.pl/oferta/syfon-rurowy-z-korkiem-typu-u-5-4-x-32mm-70-12045785096 Ale taki z kolanek też powinien działać. Cytuj
michal1235 Opublikowano 24 Stycznia 2024 #3 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Rurowy niby też byłby ok, ale nie wielka to chyba przewaga nad kolankami (taki syfon czyści się raz na 10 lat albo w ogóle nie) a jednak ta instalacja pójdzie po ścianie bo to kotłownia to chyba korzystniej będzie wyglądać taki z kolanek niż osobny element. Druga sprawa, że ja go w praktyce wykonam na 2 kolankach ponieważ ze ściany wychodzi pozioma 32 mm (ktoś tak zrobił i już otynkowane) ja z umywalki schodzę rurą w dół a więc zejdę trochę niżej zawrócę 2x90 stopni i trzecie kolanko do ściany które i tak by było gdyby rura szło prosto. A czy odległość umywalki 1m od syfonu nie będzie problemem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi