Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy Termet Gold plus 25 dwufunkcyjny

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem zapytać i proszę o pomoc. Kocioł dwufunkcyjny Termet Gold 100%ogrzewanie podłogowe mieszkanie na poddaszu 55 m2 dwa małe pokoiki salon z aneksem przedpokój i łazienka Moje pytanie czy jeśli podłącze powrót i zasilanie pod rozdzielacz gdzie będzie 7 obiegów czy muszę zakładać pompę w szafce czy też Termet poradzi sobie sam i pchnie to wszystko.Kociol ma być zamontowany w łazience  tuż za scianą szafka  rozdzielająca,jaki przekrój rury zastosować od kotła do rozdzielacza robię sam dla córki cały remont system PEX . Pozdrawiam Bartek 

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Termet na pewno sam pociągnie taką instalację, rura od kotła do rozdzielacza to miedź Cu22, ew PEX26(PEX25).

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Bardzo panu dziękuję za odpowiedź nie pomniejszając nikomu kompetencji zależało mi bardzo na pańskiej opinii mocno .Czytałem znaleziony post podobny o tym samym piecu gdzie pan właśnie niósł fachową pomoc .Z wyrazami szacunku Bartek 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam dziś zacząłem układać podlogówke ostatecznie sugerowałem się projektem gdzie poddasze miało mieć 55m2 po dokładnych pomiarach wyszło 80m2 

Wyjdzie teraz na ten metraż 10sekcji w rozdzielaczu .Rurę doprowadziłem jak pan mówił 25pex 

Czy wciąż Termet gold poradzi sobie z tą ilością obiegów nie są przekroczone 80mb na sekcje rura PEX 16 

Pozdrawiam proszę o odp 

Opublikowano (edytowane)

Będzie na styk, ale wyda.

To trochę partyzantka - planujesz 7 pętli a robisz 10, czyli w stosunku do poprzedniej wersji przekraczasz założenia o prawie 50%!

Dużo zależy od ocielenia i od długości tego PEX-a 25

Edytowane przez sambor