andrzej0009 Opublikowano 27 Października 2023 #1 Opublikowano 27 Października 2023 (edytowane) Witam serdecznie. Posiadam piec na pellet, do ogrzania piętro i parter. Był problem ze zbyt dużymi szumami w instalacji, pomogło zmniejszenie na pompie na 1 (ta z elektronicznym wyświetlaczem, biała) Teraz doszedł problem z utarczywym stukaniem w rurach w tym sezonie grzewczym, Kiedy piec był włączony w tryb lato, nie było żadnych problemów. Natomiast od jakiegoś czasu piec pracuje w trybie zima, tak żeby ciepło szło również na grzejniki, nie tylko na wodę. I zaczął się problem. Grzejniki odpowietrzone, pompy również, wyczyściłem filtry w obu pompach. W pompie niebieskiej było dość sporo powietrza, teraz jak próbuję odpowietrzać, prawie od razu leci woda ( w tym momencie ustawiona na 2.) Ciśnienie w okolicach 0.8. Miałem również termostat pokojowy, myślałem że on coś szaleje, po odlączeniu to samo. Najlepszy efekt był gdy odpowietrzyłem pompy, kilkadziesiąt minut zupełnej ciszy. Po tych czynnościach które opisałem jest dużo lepiej, jednak występują ciągle stuki w różnych odstępach czasu, może to być minuta, może być paręnaście minut, pojedyncze lub powtarzające się. O problemach ze snem nie będę się rozpisywał, mocno to przeszkadza i chciałbym naprawić ten problem. Na zdjęciach zaznaczyłem rury, w których na pewno był słyszalny stuk, w każdym pokoju są podobne. Na piętrze stuki są troszeczkę mniej słyszalne, gorzej na parterze. Przesyłam zdjęcia i z góry dziękuje za zainteresowanie się tematem Edytowane 27 Października 2023 przez andrzej0009 Cytuj
h3nio Opublikowano 28 Października 2023 #2 Opublikowano 28 Października 2023 (edytowane) W poprzednim sezonie nie stukało, a teraz stuka? Coś było zmieniane w instalacji? U mnie, gdy kocioł rozgrzewa instalację, to również jedna rura trochę stuka, co słychać w całym domu, ale trwa to kilka minut i później jest spokój. Za to u mojego znajomego (kocioł na ekogroszek i zwykły termostat on/off), gdy instalację zalewa gorąca woda z kotła, to rury stukają najpierw jakby ktoś strzelał z karabinu maszynowego, a następnie uderzał młotkiem co kilka sekund. Cały ten spektakl trwa kilkanaście minut, ale on twierdzi, że już się do tego przyzwyczaił. Edytowane 28 Października 2023 przez h3nio Cytuj
wacio1967 Opublikowano 29 Października 2023 #3 Opublikowano 29 Października 2023 Nie powinno nic stukać. Odkręć wszystkie grzejniki na max. Podejrzewam głowicę w którymś z grzejników. Ja u siebie miałem stuki, jak CWU włączałem. Stukały głowice w grzejnikach. Musiało zajść kilka czynników, aby te stuki się pojawiły. Nie będę się rozpisywał na ten temat. Sprawdź głowice. Cytuj
andrzej0009 Opublikowano 31 Października 2023 Autor #4 Opublikowano 31 Października 2023 Nic nie było zmieniane. Jedynie latem został zakupiony termostat pokojowy który był połączony bezprzewodowo z piecem. Też myślałem że to wina tego termostatu, więc go wyłączyłem, w ustawieniach pieca również. Jak na ten moment stuki dalej występują, jest ich dużo mniej, ale ciągle się pojawiają. Na noc zmieniłem ustawienia pieca z 65 na 60 stopni, oraz wodę z 45 na 40, i w nocy jest dużo lepiej, da się spać. Jednak gdy piec chodzi w dzień, stuki są dalej słyszalne, jest ich mniej niż przed tymi działaniami które opisałem szybciej, jednak dalej występują. Dziś powyciągam te głowice, zobaczę jaki będzie efekt. Cytuj
pbas Opublikowano 1 Listopada 2023 #5 Opublikowano 1 Listopada 2023 Tak jak pisał Wacio, obstawiam głowicę w którymś z grzejników. U mnie tak było, że jak w jednym z grzejników miałem ustawione na "3", to raz na jakiś czas stukało. Wystarczyło zmniejszyć lub zwiększyć o połowę podziałki i problem zniknął. Cytuj
andrzej0009 Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor #6 Opublikowano 2 Listopada 2023 Tylko że stuka w każdym pokoju, nie tylko w konkretnym grzejniku czy rurze. Myślicie że jedna uszkodzona głowica dawałaby efekt na cały dom? W nocy mam obniżone wartości z 65 na 60 na kotle i wodę z 45 na 40 i stuków jest dużo mniej. Dzięki za odpowiedzi Cytuj
pbas Opublikowano 2 Listopada 2023 #7 Opublikowano 2 Listopada 2023 U mnie niosło się to po całym domu. Lecz dało się usłyszeć, że w jednym z pokoi było głośniej i to właśnie głowica kaloryfera w tym pokoju to robiła. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 2 Listopada 2023 #8 Opublikowano 2 Listopada 2023 9 godzin temu, andrzej0009 napisał(a): Myślicie że jedna uszkodzona głowica dawałaby efekt na cały dom? Jedna uszkodzona głowica może powodować podobny efekt na innych. Nie wiem na jakiej zasadzie tak się może dziać, ale u mnie szła kaskada. Jeden stuknął i cała reszta po chwil też zaczęła stukać. Cytuj
andrzej0009 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor #9 Opublikowano 14 Listopada 2023 Sprawdziłem wszystkie głowice, w jednej iglica trochę ciężko chodziła, reszta chodzi płynnie. Zaobserwowałem że gdy występują stuki to gdy ruszę trochę tą rurą jest taki sam stuk, w sumie wystarczy jej mocniej dotknąć i od razu stuk. Może coś nie tak z temperaturą powrotu, bo nic raczej już nie jest zapowietrzone, no i ten efekt dotknięcia, może to po prostu przez nagrzewanie i ochładzanie rur tak stuka, tylko że w poprzednich latach tego nie było. Są jakieś sposoby na to żeby się tego pozbyć? Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 14 Listopada 2023 #10 Opublikowano 14 Listopada 2023 Po mojemu stuka na rurach przechodzących przez ściany które są "zamurowane" na fest, prawdopodobnie tam gdzie narysowałeś te strzałki. Oczyścić przeloty dookoła rury i uszczelnić pianką lub podobnym tworzywem. Tylko które przepusty? Zgaduj zgadula albo powróżyć... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi