Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś mógłbym mi wyliczyć nastawy na rotametrach dla mojej instalacji?

rozdzielacz 1: w sumie 503 metry pexa 16

1 = 81 m
2 = 59m
3 = 89m
4 = 89m
5 = 88m
6 = 97m

rozdzielacz 2: w sumie 489 metrów

1 = 52m
2 = 51m
3 = 79m
4 = 73m
5 = 64m
6 = 37m
7  = 75m
8 = 58m

Rozdzielacza zasilane są pexem 32. Do dalszego rozdzielacza jest ok 15 metrów  a pierwszy rozdzielacz jest na trójniku na samym początku z metr od pompy. Zasila to pompa AFRISO APH 160 15-7.  Przy pełnym odkręceniu rotametrów nawet na najwyższym biegu pompy jest cicho, po skręceniu rotametrów jest szum nawet na 1 biegu. Może większe nastawy trochę to wyciszą.

Opublikowano

Jak odkręcisz wszystkie ma maksa, to jakie masz przepływy na poszczególnych pętlach?

Opublikowano

Żeby dokładnie napisać to musiałbym je znowu powykręcać. Na pewno było miedzy 1,5 a 2 na każdym rotametrze. Napisać te wartości dokładnie ? Na ogrzewanie miałem robiony projekt i mam tam podane wartości które teraz są ustawione. Posłuchałem znajomego i lekko zagęściłem rozstaw i teraz pętle są o kilka metrów dłuższe. Chciałbym porównać teraz te parametry z projektu względem tych nowych przeliczonych. Szum w szafce jest dość delikatny ale na pełnych przepływach temperatura na belce zasilania i powrotu różniła się o stopień. Od wczoraj wygrzewam podłogę, dziś skręciłem te rotametry i różnica temperatur na belkach już wynosi prawie 4 stopnie czyli lepiej wg mojego rozumowania bo podłoga zaczęła przejmować temperaturę z rur

nastawy.png

Generalnie ten projekt jest dziwny bo zagęszczając lekko rozstaw to i tak mi wyszły krótsze odcinki niż podane . Sądzę że w projekcie jest źle podana odległość od rozdzielacza do miejsca rury w którym zaczyna grzać. Ale mniejsza z tym, liczą się teraz aktualne długości. ;D