parafka Opublikowano 14 Czerwca 2023 #1 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Mam naczynie CWU z ciśnieniem wstępnym 3 BARy -tyle ładnie napompowałem. Teraz po testach, chciałbym na reduktorze ustawić 2,5 Bara bo tyle wydaje mi się optymalne. Nie za dużo(ekonomia i szambo) i nie za mało. Czy mogę ująć ciśnienia ze zbiornika przeponowego bez spuszczania wody? Wiem, że to nie polityczne ale czy jak będę spuszczał ciśnienie ze zbiornika i zbliżę się do 2,5 Bara, i dalej stop, to byłoby OK? Z obu stron membrany byłoby po 2,5 Bar -ważne aby nie spuścić za dużo bo napełni się zbiornik. Dobrze myślę? Cytuj
PioBin Opublikowano 15 Czerwca 2023 #2 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Bedzie ci ciezko okreslic/znalesc punkt w ktorym zacznie sie napelniac zbiornik. Teoretycznie jak przerwiesz upuszczanie przy 2.5-2.6bar to jest w punkt. Mniej jak 2.5 nie zrobisz bo woda bedzie wchodzic i podbijac cisnienie. Cytuj
parafka Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor #3 Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Dziękuję, powoli upewniam się do tej metody. Dodatkowo, przy tej operacji zakręcę dopływ wody i będę patrzył na ciśnienie za reduktorem. Jak na wentylu za przeponą zbliżę się do 2,5 Bara i dodatkowo wskazówka manomatru na dopływie drgnie, to będzie ten punkt. No bo jak ma wejść woda w zbiornik to musi wyjść z rur i zmniejszyć tam ciśnienie. Myslę też, że prężność PEXów i ew. resztki powietrza w rurach mogą powstrzymać "drgnięcie" wskazówki na zasilaniu, więc trzeba być ostrożnym. Edytowane 15 Czerwca 2023 przez parafka Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 15 Czerwca 2023 #4 Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Przy nabijaniu ciśnienia wstępnego nie może działać na naczynie ciśnienie z instalacji.Najlepiej montować naczynie na szybkozlaczce która umożliwia demontaż naczynia bez spuszczania wody z instalacji Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Uzytkownik2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi