lampik1 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Witam, będe montował kocioł "zagazowujący drewno" Setlans Selvan. Chciałem założyć elektroniczny miarkownik ciągu Unister Duo, pompę obiegową Wilo Yonos Plus oraz laddomat i bufor 500l. Chciałbym uniknąć problemu wychładzania bufora po wygaszeniu kotła aby taki efekt uzyskac to czy muszę mieć czujnik temp. w kominie i do tego jakiś sterownik? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj
Pieklorz Opublikowano 13 Kwietnia 2023 #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zobacz czy unister duo obsługuje bufor. Do innych kotłów na drewno z dmuchawą wyciągową jest sterownik Proton Bufor firmy Prond Cytuj
michalwa Opublikowano 13 Kwietnia 2023 #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zapewne chodzi o elektryczny miarkownik ciągu. Zobacz jeszcze sterowniki firmy kepas. Cytuj
lampik1 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 No właśnie sam nie wiem czy kombinować z jakimiś sterownikami czy tylko założyć miarkownik ciagu? Rozumiem ze miarkownik ciągu otworzy klapkę żeby wpuścić wiecej powietrza i podnieść temperature na kotle do zadanej ale co jeśli w kominie nie będzie wystarczającego ciągu to chciałbym zeby uruchomił się wentylator wyciągowy i wspomogł ciag. Czy da sie zeby to jakoś współpracowało? Co zrobic żeby po wygaśniżciu w kotle pompa nie goniła nadal wody i nie wychładzała bufora? Cytuj
lampik1 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Bardzo dziekuje za pomoc zamontowałem elektroniczny miarkowni ciągu Unister DUO pytanie mam gdzie powinien byc czujnik temperatury załacząnia pompy CO w buforze czy na rurze zasilające? I czy Laddomat pracuje cały czas kiedy w kotle sie pali czy jak pusci juz na bufor to powienn się wyłączyć? Czy w dolniakach zapala Wam się cały wsad? Cytuj
stonefistt Opublikowano 24 Kwietnia 2023 #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Ja mam w buforze 1/3 wysokości bufora od góry start pomp grzejnikowych od 50 histereza 5 stopni tylko mam piec lazar. Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez stonefistt Cytuj
lampik1 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Wszystko ogarnięte dziękuje za pomoc:)) Cytuj
stonefistt Opublikowano 27 Kwietnia 2023 #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Gdzie ostatecznie wylądował czujnik ?? I czy się sprawdza to miejsce ? Cytuj
lampik1 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor #9 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 będą 2 czujniki. jeden na kotle na rurze zasilające który steruję mairkownikiem a drugi w buforze ze sterownikiem pompy obiegowej. Cytuj
FanBuk Opublikowano 16 Maja 2023 #10 Opublikowano 16 Maja 2023 Mam pytanie do sterowania , bo rozumiem ze jak bufor osiągnie zadaną temperaturę to wyłączy pompę a potem po podniesieniu temperatury pieca zamknie się miarkownik. Pytanie dotyczy czy piec nie zagotuje wody jeśli zostanie w nim drzewo/żar. I drugie pytanie jeśli nie osiągnie temperatury a braknie drzewa to chyba pompa się nie wyłączy. Cytuj
lampik1 Opublikowano 16 Maja 2023 Autor #11 Opublikowano 16 Maja 2023 W dniu 28.10.2022 o 10:40, Piecuch19 napisał(a): Nie wiem kiedy? I czy w ogóle wykorzystasz ten zapas mocy? ale chciałeś mieć zapas to masz, a sprzedawca ma większą prowizje od droższego kotła - stąd te jego stwierdzenia i "fachowe doradztwo". No tego do końca jeszcze nie zbadałem, myślę że w okresie zimowym będzie ciągły pobór ciepła z bufora więc zagotować będzie trudniej ale poza sezonem zimowym może wystąpić takie zagrożenie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi