Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Połączenie kotła stałopalnego-uniwersalny(ze sterownikiem wentylatora i pompy obiegowej) z kotłem gazowym z zasobnikiem ciepłej wody przez wymiennik płytowy.Proszę o pomoc w jaki sposób wpiąć w ten układ bojler 100l z podwójną wężownicą"U".Bojler chciał bym wpiąć w układ wtórny-kocioł stałopalny-wymiennik płytowy.Podobno najlepiej pod zasilanie?Priorytet w podgrzewaniu ma mieć c.w.u.Dylemat mam następujący:na krótkim obiegu(otwarty)między kotłem a wymiennikiem będzie jedna pompa sterowana z kotła-kiedy kocioł ma wiedzieć że ma grzać bojler,a kiedy wymiennik?Czy trzeba zainstalować osobna pompę na c.w.u-jeśli tak jak to ma być sterowane?Proszę o pomoc i ewentualną radę co trzeba wpiąć żeby to poprawnie działało.Nadmienie jeszcze, że kocioł stałopalny i bojler będę wpinać w układ we wtorek,a na moje pytanie do instalatora -jak będzie sterowany bojler ,to odpowiedział mi że zamontuje się zawór kulowy przed i się trochę przydławi i będzie wszystko o.k.Trochę mnie to niepokoji czy tak może być i dlatego prośba o jakieś proste niedrogie wskazówki.

Opublikowano

Podstawowe pytanie - jaką temperaturę chcesz utrzymywać w zasobniku ? Bo jeśli niską (do 50 stopni by nie osadzał się w nim kamień) to i tak trzeba pomyśleć o systemie sterowania bardziej ambitnym niż zawór kulowy. Przy wymienniku priorytet można osiągnąć prostym termostatem wyłączającym pompę na obiegu grzejnikowym gdy temperatura zasobnika jest za niska.

Opublikowano

Moja rodzina to 3 osoby-2 łazienki.50 stopni chyba trochę za mało.Myślę o 70 stopni.Ale proszę jeśli nie sprawia kłopotu napisz coś więcej o tym prostym sposobie z tym termostatem wyłączającym pompę obiegową.Zaznaczam że ta pompa ma mieć sterowanie z kotła.(Poprostu taki sterownik dostałem razem z kotłem-steruje on dmuchawę i pompę)