Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jestem nowa na forum, wczoraj mozolnie studiowałam opinie na temat różnych kotłów i prawdę mówiąc mam mętlik w głowie.
W internecie bardzo mało jest opisów dotyczących pieca Vespa - czemu?
Jest tak mało popularny?

Wydaje się dość sensowny...

A teraz podaję studium przypadku:

Dom drewniany z bala, planowane ocieplenie ścian zewn. termeksem (to takie "wióry" celulozowe, mówiąc po babsku).
Powierzchnia między 120-140m2 (podaję orientacyjnie, bo poddasze jeszcze nie zrobione, a ma być użytkowe, parter ma pow. 77m2, wiadomo, że na poddaszu skosy sporo zabiorą).
Kotłownia jest murowana z wnęką na piec o wymiarach: szerokość 113cm i głębokość 145 cm.

Paliwo to drewno (najlepiej z możliwością palenia zrzynek i trocin) i węgiel kamienny.
Zgazowywanie raczej mnie nie interesuje.

Biorąc pod uwagę skąpe wymiary wnęki na piec znalazłam następujące opcje:
- Cichewicz VESPA 23kW
- Metal-Fach SE 19 kW

Może przychodzi Wam na myśl coś jeszcze o małych gabarytach?

Zależy mi, pewnie jak każdemu, żeby jak najrzadziej odwiedzać kotłownię i dorzucać paliwa.

Pierwszy ma spalanie dolne (z tego, co zrozumiałam) a drugi górne. Różnią się też pojemnością wodną. Nie wiem, czy lepsza jest większa poj. wodna, czy mniejsza?

Błagam, wyprowadźcie mnie z ciemnego lasu niewiedzy... hihi! smile.gif

Opublikowano

Vespa to nowość Cichewicza dedykowany do spalania głownie drewna. O jakość Cichewicza nie trzeba się obawiać. Jeżeli wolisz coś bardziej sprawdzonego - Taurus Bawół w wersji WS. Pozdrawiam.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

odświerzam trochę temat bo własnie stoję przed wyborem pieca :) i po mozolnym studiowaniu forów jestem wstępnie zainteresowany piecem

Cichewicz VESPA 23kW .

Niestety w sieci jest mało informacji o tym jak te piece sie sprawują w warunkach bojowych i chciałem się zapytaćforumowiczów czy warto interesować się tym piecem.

Druga sprawa jest taka, że ta Vespa nie posiada sterownika i z mechaniczną regulacją temperatury czyli jakiś bimetal i dzwigienka.

Z uwagi na to, że szukam taniego pieca z dolnym spalaniem możliwie najprostszego pieca i jak najbardziej trwałego było to z początku dla mnie na plus bo wiadomo sterowniki mikroprocesorowe lubią się psuć a w moim mniemaniu mechaniczne wydawało się długowieczne :).

Jednak znajomy instalator pieców wypowiadał się neutralnie o takich rozwiązaniach tj. bez sterownika i dmuchawy.

Co mam o tym sądzić? Czy należy bać się tego pieca i jego prostoty ?

pozdrawiam

Opublikowano

Często proste rozwiązania są najlepsze :)

Zazwyczaj dobry miarkownik ciągu jest całkowicie wystarczający, szczególnie przy spalaniu drewna lub węgla typu orzech.

Pozdrawiam

Opublikowano

wystarczający? moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie z możliwych. Sterowniki i ich świecące lampeczki to na choinkę się nadają (mowa tu głównie o zestawach z dmuchawcwcem za 300zł) Sterowniki i dmuchawy powinno się stosować głównie tam gdzie ich zastosowanie jest konieczne czyli w kotłach miałowych i podajnikowych ew. w kotłach zgazowujących (nie jest to warunkiem prawidłowego działania HG) Podstawowym warunkiem jaki należy spełnić montując dmuchawę w kotle to szczelność całego układu dymowego czyli zarówno kocioł, połączenie z kominem jak i sam komin muszą być szczelne albowiem zabija to czego nie widać i nie czuć TLENEK WĘGLA.

W instalacji kotła z miarkownikiem na całej długości występuje podciśnienie i ryzyko zatrucia jest zdecydowanie mniejsze.