Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam awarię kotła jednofunkcyjnego Vaillant EcoTEC Plus z zasobnikiem - generalnie do wymiany wymiennik ciepła, na 90% iskrownik oraz standardowo uszczelka, itp. ...

Naprawa raczej nieopłacalna bo kocioł i zasobnik mają już z 13/14 lat. 

Pytanie: czy w domu o powierzchni niecałe 110 m2, ocieplony dwa boki z zewnątrz styropian 10cm + wewnątrz watą oraz "podobno poddasze ocieplone" (nie jestem w stanie zweryfikować), piętro (użytkowe poddasze wliczone w metraż) ze ściętymi bokami, łazienka od kotła w linii prostej znajduje się ok 5/6m oraz zlew w kuchni jakieś 3/4m, mieszkają 3 osoby w tym tylko dwie regularnie się korzystają z prysznica (ja pracuję na kopalni, więc korzystam w pracy)

"lepiej kupić i zabudować podobny zestaw kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem czy kupić dwufunkcyjny i nie będzie problemów z kąpaniem oraz stratą podgrzewania na bieżąco ciepłej wody? Który będzie bardziej oszczędny w ogrzewaniu domu oraz ogólnym zużyciu gazu?"

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Ciężko wybrać. U siebie mam 2 funkcyjny. Dom podobny mam dwie wanny i jeden prysznic. Z CWU też korzysta 3 osoby. Srednie miesieczne zużycie gazu to około 15m3 na CWU. Sprawdz u siebie jakie teraz masz zużycie. Jeśli planujesz lub masz PV to poszedłbym w jednofunkcyjny i wykorzystał grzałki do podgrzania CWU, zawsze to tańszy magazyn niż baterie.

Opublikowano

Jak masz tak krótkie odcinki do wylewek, to bierz dwufunkcyjny. Grzanie w lecie gazem banki z wodą ? Wiem, jest potrzebna i do tej pory tak było. A może do zmywania i umywalki coś przepływowego, elektrycznego ? 

Chyba że tak jak kolega wyżej napisał, PV, grzałka w banie i za free w lecie i sezonach przejściowych.