Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pisze z pytaniem. Otóż mam domek w układzie "U", 140m2. Źródłem ciepła będzie pompa ciepła, 100% ogrzewanie podłogowe. Będą dwa rozdzielacze ( jeden 10 sekcji, drugi 8 sekcji), każdy z nich będzie zasilany osobna rura PP32. Niestety do tego 10 sekcji jest 20 metrów rury. Czy wszystko będzie grało mimo tej odległości ? 

Podejrzewam że na każdy rozdzielacz i tak będzie trzeba dać osobna pompę obiegowa. 

Prosiłbym o pomoc i rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Wszystko zależy od przepływów w pętlach podłogówki - to należałoby policzyć i do tego dobrać rury.

Podłogówka zasilana z PC powinna mieć większe przepływy, niż z innych źródeł ciepła.

Tak to nie da rady.

Opublikowano

Tak liczyłem że pętlę po max 80m czyli 10x1.5x60=900l

No rozumiem twoje wyliczenia ale co da grubsza rura jeżeli zlsam.rozdzielacz jest DN25 czyli w niego i tak więcej nie wejdzie ? Hmm sam już nie wiem 

Opublikowano

W rurę DN25 bez problemu "wejdzie" nawet 2000l/h tu idzie głównie o długość tej rury PP32.

Rura PP32  to praktycznie DN20 - gdyż liczy się otwór w rurze , a nie jej średnica zewnętrzna. 

Jak chcesz rurę PP zgrzewaną DN25 to powinna być PP40.

Opublikowano

Można spróbować,  ale rnstalacja może być głośna 

Ponadto mocna pompa więcej prądu zjada 

Podałem ci jaką powinna być ta rura  ty kombinujesz jak kon pod górkę.

Może się okazać że potrzebna będzie pompa 25/80, a to już jest duża kasa

Opublikowano

Kombinuje kombinuje, ogólnie mam znajomego co ma rozdzielacz też 10 sekcyjny z obwodami po 80m i wszystko hula aż miło. Tylko że u niego jest 4m rury z kotłowni a nie 20. Tutaj tylko ta droga mnie martwi, jednak dom jest tak nieustanny, można było zaoszczędzić kując przez ściany ( wyszłoby z 16m) ale tam nośne itp. 

Problem w tym że rura już siedzi w posadzce. Hehe 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Gryzę się z myślami, gdzie dać rozdzielacz by zasilić pomieszczenia 8-13. W wiatrołapie czyli pomieszczenie nr 1 czy w w pomieszczeniu 12. Co sądzicie ?IMG20230228163540.thumb.jpg.2b1e50b3a1ba4857d51b0ebd11200cd1.jpg

Edytowane przez Bolus993
Blad