Skocz do zawartości
IGNOROWANY

klub użytkowników automatycznych piecy na zrębkę typu Ekopal, Kowa, Alter eco i inne z podajnikiem szufladowym.


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy użytkownicy piecy na zrębkę.

Moja przygoda z piecem na zrębkę zaczęła się kilkanaście lat temu. Byłem ogrodnikiem i pozyskiwałem dość duże ilości zrębki z karczowania działek. Początkowo wywoziłem zrębkę na kompostownie w Łodzi imusiałem zapłacić za wysypanie jej ,a kompostownia dwa razy na mnie zarabiała , raz po wysypaniu a drugi raz jak kupowałem od nich kompost. Zacząłem się interesować, jak można wykorzystać zrębkę praktycznie. I tu kochany internet przyszedł z pomocą. Można kompostować albo spalać w piecach z podajnikiem szufladowym. Była to początkowo czarna magia, ale z czasem, po popełnieniu wielu kosztownych błędów, zacząłem kojarzyć co do czego służy. Dowiedziałem się o piecach na zrębkę i kupiłem  piec EkoPal . Po zamontowaniu okazało się jak to w życiu, że nie wszystko złoto co się świeci. 

Pierwszy problem to zrębka. Dla mnie zrębka to były tylko posiekane gałęzie. Nie wiedziałem, że aby się paliła w piecu musi mieć odpowiedni rozmiar/długość poszczególnych kawałków/oraz odpowiednią wilgotność.Powina mieć do 4cm długości i do 20% wilgotności. Zanim do tego doszłem spędziłem przy piecu wiele nocy, bo problemy występują zwykle jak na złość w środku nocy.

Kolejny problem to dostępność suchych gałęzi potrzebnych na suchą zrębkę tak zwanego chrustu jak powiedział premier i Jarosław Kaczyński. Nie da się zaplanować pozyskiwania chrustu bez własnej jego produkcji.Kilka lat temu bardzo modne stało się wśród rolników zakładanie plantacji wierzby energetycznej. Było to bardzo opłacalne ze względu na duże dopłaty. Ale większość nie zdawała sobie sprawy,że do wycięcia trzyletniej wierzby potrzeba profesjonalnych maszyn, bardzo drogich bo z zachodu i obecnie większość plantacji jest zlikwidowane, A problem był prosty do rozwiązania. Dać chłopom dofinansowanie do piecy na biomasę , dać dodatkową  dopłatę energetyczną na 0,7 -1 ha ziemi przeznaczonej na plantację wierzby energetycznej i co roku ścinać zimą  0,25-0,33ha piłami, podkaszarkami, sekatorami i mieć swój "zielony węgiel" na cały sezon grzewczy do  ogrzania 150m2 domu mieszkalnego z cwu. Jak zawsze w tym kraju jest akcja a potem zostawieni są wszyscy samym sobie.

A ja to wszystko przeczekałem. Wydzierżawiłem plantacje wierzby, zaopatrzyłem się w niezbędny ale samemu zrobiony sprzęt do pozyskiwania zrębki z "chrustu wierzbowego" i ogrzewam 250 m2 socjalistyczny , średnio ocieplony, dwupokoleniowy dom z 7 pokojami /używam tylko 3 ale grzeję wszędzie/, gdzie mieszka dwoje starzejących się ludzi na emeryturze za 2500 zł rocznie. Niech ktoś znajdzie tańszą  alternatywę ogrzewania. Poznaję coraz więcej ludzi , którzy mają  piece na zrębkę i widzę ,że jest tylko jeden problem. Brak na rynku odpowiedniej zrębki. Jeżeli jest, to gdzieś daleko i transport pochłania straszne koszty. A wartość opałowa zrębki i węgla niewiele się różni ale w cenie to 300%. Jest tylko problem objętości.! tona węgla zajmuje 5 razy mniejszą powierzchnię od 1 tony suchej zrębki.Dlatego postanowiłem na przyszły sezon grzewczy wyprodukować dużo odpowiedniej zrębki i pomagać użutkownikom piecy na zrębkę z mojej okolicy tzn, Centralnej Polski - Łodzi i okolic. Zastanawiam się ,czy nie powinny powstać grupy właścicieli piecy w niedalekiej odległości i razem zimą pozyskiwać chrust. Ale to dopiero przyszłość. 

Wszystkich zainteresowanych najtańszym, ale wymagającym swojego zaangażowania ogrzewaniem proszę o opinie o tym artykule .

 

  • Przydało się 1
Opublikowano

Mnie interesowałaby taka dokładka. Poza tym jaki polecałbyś rębak do odp produkcji zrębki. Tarczowy czy bębnowy?

Opublikowano

Jeśli chodzi o dokładność i powtarzalność otrzymywamej zrębki to rębak bębnowy, ale zależy jakie ilosci chcecie uzyskać.

Zrębkę można pozyskiwać np. z oflisów , ale jest tam dużo kory. Jeśli chodzi o piec to do zrębki bardziej bezpieczny jest podajnik szufladowo-tłokowy, gdyż pełni dwie role

1- jest wstępnym zabezpieczeniem przed zapaleniem się zrębki w zbiorniku w przypadku cofnięcia się ognia na palniku, 

2- gdy duży kawałek zrębki dostanie się pomiędzy ślimak a obudowę , może nastąpić rozerwanie lub sklinowanie ślimaka, albo gdy ślimak posiada na wałku zabezpieczenie w postaci klina  to go zerwie i niepotrzebny kłopot z naprawą.

Nie reklamuję żadnego z piecy na zrębkę , bo wszystkie pomysły które się sprawdzają sa dobre. To tylko kwestia ceny i wygody w obsłudze. 

Na początku mojej przygody ze zrębką nie miałem pochlebnych opini o samoróbkach, dziwnych pomysłach. Ale z czasem zauważyłem,że nawet najdziwniejsze pomysły się sprawdzają. I nie musi to być pomysł inżyniera czy naukowca, ale człowieka który chce coś fajnego wymyśleć i zaoszczędzić.

  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
17 godzin temu, jacek100 napisał(a):

- gdy duży kawałek zrębki dostanie się pomiędzy ślimak a obudowę , może nastąpić rozerwanie lub sklinowanie ślimaka, albo gdy ślimak posiada na wałku zabezpieczenie w postaci klina  to go zerwie i niepotrzebny kłopot z naprawą.

Wg autora filmu, zaklinowanie jest niemożliwe

Opublikowano

Drogi Panie. 

Na filmie nie pokazuje Pan jaka jest odległość pomiędzy ścianką a ślimakiem. Moje wiadomości wynikają z obserwacji osób które mają piece na ekogroszek i dodają zrębkę. W tych kotłach nie do się palić zrębką bo następuje klinowanie i zrywanie ślimaka lub zabezpieczenia. 

Pana kocioł pewnie ma dużą przerwę między ścianką a ślimakiem i może jest wszystko OK. Nikogo nie chciałem zdyskredytować, moje uwagi dotyczyły używania podajników ślimakowych z piecy na ekogroszek. Z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć jak jest w Pańskim piecu z powtarzalnością dawki paliwa?

Opublikowano

To nie mój kocioł,a jaki mam można prosto podejrzeć w stopce.

17 godzin temu, jacek100 napisał(a):

kocioł pewnie ma dużą przerwę między ścianką a ślimakiem i może jest wszystko OK

Tak pewnie jest,jeśli można spalać różny opał.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podzielę się moim doświadczeniem ze zrębką chodzi o suszenie i cięcie w cześniej mnie uczono że gałązki powinny wyschnąć zanim je zrąbkujemy otóż musiałem posprzątać gałązki mokre zaraz po z cięciu zastosowałem rębak walcowy 80 trzy noże na walcu wrzuciłem jak leciało do skrzyniopalety i przykryłem na przewiewie okazało się że idealnie wyschły bez jakichkolwiek oznak pleśnienia czy butwienia jak się zdarzało przy suszeniu gałązek na pryzmie ,zdjęcie poglądowe robota kolegi rębakiem dwu nożowym.

1676135081369.jpeg

1676135081360.jpeg

  • 6 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

@PredatorC Może zamiast pelletowca zrobiłbyś sobie i rodzicom taki podajnik na zrębkę o którym wspomniał wyżej @Panstan – to może paliwo będzie tańsze jak w przypadku pelletu:

 

W dniu 1.02.2023 o 15:02, Panstan napisał(a):

Mnie interesowałaby taka dokładka. Poza tym jaki polecałbyś rębak do odp produkcji zrębki. Tarczowy czy bębnowy?

więcej o tym podajniku jest tutaj:

https://www.olx.pl/d/oferta/podajnik-na-trociny-zrebki-owies-pellet-biomasa-CID628-IDRUwRY.html

oraz w dyskusji tutaj:

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Nie ma 5 klasy. 
Po za tym nie rozpala się sam. I nie można nim sterować ze telefonu. 

Opublikowano (edytowane)

@PredatorC A nie myślałeś aby do twojego Stalmarka dorobić taką przystawkę na zrębkę? Skoro da się dorobić sterowanie sondą lambda to może też da się dorobić/dokupić samozapalarkę z pelletowca (nie pamiętam czy dobrze kojarzę, ale może wiesław z youtube tak rozpalał swój poprzedni piec) i do tego resztę sterowników do sterownia z telefonu.

Edytowane przez Matejko1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Bez sensu kupować tego  złoma i go potem przerabiać. Zwłaszcza, że rodzice mieszkają 100km odemnie, nie mam czasu jeździć tam non stop i go przerabiać.
Wolę kupić gotowy działający. 

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kół @Matejko1 Jestem tu przypadkowo. Temat kotla na zrębkę już był omawiany tylko nie pamietam w którym wątku w każdym razie nie jest to kocioł do domku a raczej do firmy. Powód podstawowy to suszenie zrębki, po drugie przestrzeń na sam kocioł no a najważniejsze to podajnik niezakleszczający się. Były też zdjęcia (Austria). Temat upadł. 

Pozdrawiam  

Opublikowano

@PredatorC Ale może jest jakiś postęp w tej dziedzinie? W końcu jest teraz wielki zwrot na biomasę, więc może w temacie zrębki są jakieś postępy? Jakieś nowe kotły, podajniki lub usprawnienia na rynku? I jeszcze do tego @PredatorC i tak pewnie będzie przerabiał podajnikowca i tak.

 

Ponadto według autora powyższego filmu w przypadku jego konstrukcji nie ma możliwości aby opał się zawiesił, więc możliwe że w przeciągu ostatnich dwóch lat ktoś wdrożył takie rozwiązanie w skali przemysłowej.

Opublikowano

Kół @Matejko1 wydaje mi się że zbyt wilgotna biomasa może źle wpływać na kocioł jak i komin ale kto wie może ktoś to opanuje.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Kół @Matejko1 też prawda! ale trzeba mieć suszarnie z jakimś źródłem ciepła no i silos na suchą zrębkę do tego jeszcze rębak ( w lesie robią zrębkę z odpadow pozrębowych wielkości dloni) ale jak ktoś to wszystko opanuje to dlaczego nie! 

Pozdrawiam 

 

Opublikowano (edytowane)

@AO49 przykładowo tam w poście wyżej @Daćko wysuszył zrębkę w zwykłych skrzyniopaletach, więc wydaje się że rozwiązał problem suszenia, bez potrzeby posiadania suszarni ze źródłem ciepła.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 19:49, Matejko1 napisał(a):

@PredatorC Ale może jest jakiś postęp w tej dziedzinie?

Postępy są takie, że zrembka nie mieści mi się w stodole. 

Z podajnikiem do zrembki, jest taki problem, że zrembka ma tendencje do blokowania podajników.
Oraz drugi problem.
Możliwość zahajcowania się zrembki w zasobniku podajnika. 

Suszenie to nie problem. Ja zazwyczaj rąbie suche gałęzie. 
A jak nie to wysypuje na klepisko i schnie. 

  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @PredatorC dzięki za informację o zrębce. Myślę że dociekliwość Kol @Matejko1została chociaż  w części zaspokojona o informacje z pierwszej ręki o zrębce. 

Pozdrawiam 

A tak na marginesie Kol @Matejko1dobrze by było uzupełnić stopkę chyba że  to tajemnica 

Pozdrawiam 

  • Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.