maffer Opublikowano 12 Stycznia 2023 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Witam, mam pytanie co jeszcze ewentualnie zmienić. Dom piętrowy, na parterze grzejniki głównie żeliwne. Na piętrze żeliwne wymienione na aluminiowe + 2 panelowe, które chciałbym połączyć w jeden. Wody w instalacji około 1200 l, może troche wiecej. 1. Czy te rurki miedziane 22 mm trzeba wymienic na wiekszą srednice ? 2. Po załączeniu pompy na powrocie przez jakis czas w małym obiegu kotłowym krąży powietrze. Czym to moze byc spowodowane. Naczynko przelewowe jest umieszczone około 0,5 m nad ostatnim grzejnikiem. Nie ma możliwości żeby dac je wyżej ewentualnie można wymienić na wieksze O połaczenie grzejników juz kiedys pytałem. Dla pewności tylko czy na pewno o takie cos chodzi i jeszcze jedno pytanie. Na piętrze na grzejnikach pozakładane są zawory i głowice. Na parterze nie ma nic. Czy jak pozakładam zawory na grzejniki żeliwne to nie będą przez to słabiej grzały ? Cytuj
daritos Opublikowano 20 Lutego 2023 #2 Opublikowano 20 Lutego 2023 Witam:) Napisz proszę jakie wrażenie po wymianie żeliwnych na aluminiowe? Lepiej grzeją, gorzej czy nie widać różnicy? I jakiej firmy zakładałeś grzejniki alu? Pytam bo u mnie wszystkie żeliwne i zastanawiam się nad wymianą. Kocioł docelowo ma być gazowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi