Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaką pompę dobrać do CO aby mogła utrzymać stałe ciśnienie?

Zamierzam sterować ogrzewaniem częściowo poprzez zamykanie lub otwieranie poszczególnych obiegów. Chodzi o to, aby w czasie zamknięcia wielu obiegów pompa pracowała ze zmniejszoną mocą i nie powodowała szumów i nie zużywała zbędnie energii.

Z tego co czytałem, to najoszczędniejsze są pompy elektronicznie sterowane, które dostosowują swoją moc proporcjonalnie do oporów, z tym że ja bym chciał aby moc nie wzrastała proporcjonalnie do oporów, aby w otwartym obiegu utrzymać w przybliżeniu ten sam przepływ.

Z góry dzięki za porady

Mergiel

Opublikowano

Cacko niestety kosztuje kiedyś o tym pisałem na aukcji wiadomo jakiej kupisz trochę taniej

poszukaj.Udało mi się kupić ją w sklepie po promocyjnej cenie 500 zł więc zakup był udany.

Jeśli ktoś ma zamiar kupować pompę do nowej instalacji polecam.Różnica w cenie zamortyzuje się szybciej.

Obecnie przy pracy non stop w zależności ile termostatów jest załączonych pobiera przy automatycznej pracy

6-7W.I przy tej mocy zasila ok.5-6 grzejników wiadomo jest ciepło i wszystkie nie grzeją w instalacji.

Przy zamknięciu wszystkich grzejników moc spada do 4 W.

Jeśli ktoś szuka oszczędności niech dobrze policzy bo wymiana starej na tą nie zamortyzuje się szybko.

Zwłaszcza że w większości sklepów kosztuje do 700 do 900zł.

Będę miał czas zrobię film jak pracuje i wrzucę.

Na stronie producenta jest świetnie opisana ale jak dla mnie jest tam wiele marketingowych bzdur

żeby uzasadnić tą cenę w sklepach.

.

Opublikowano
Obecnie przy pracy non stop w zależności ile termostatów jest załączonych pobiera przy automatycznej pracy

6-7W.I przy tej mocy zasila ok.5-6 grzejników wiadomo jest ciepło i wszystkie nie grzeją w instalacji.

Przy zamknięciu wszystkich grzejników moc spada do 4 W.

.

Czy to znaczy, że jak się zamkną wszystkie termostaty to tylko miele stojącą wodę?? czy masz jakiś bypass?

Pozdrowienia Mergiel