Damiano Opublikowano 18 Października 2022 #1 Opublikowano 18 Października 2022 Witam, Wielkimi krokami zbliża się termin podłączenia pompy Samsung mono 12kW i stoję przed dylematem w jaki sposób zabezpieczyć pompę na wypadek zaniku zasilania. Instalator proponuje albo zalewanie glikolem i wymiennik albo zawory antyzamrożeniowe. Na wymiennik się nie zdecydowałem bo przy ogrzewaniu grzejnikowym nie chcę dodatkowych strat ciepła. Zawory ok, mogą być ale też różnie o nich czytałem. Zastanawiam się nad UPS-em i wymuszonym obiegiem ale mój instalator raczej się nie podejmie zrobienia czegoś takiego. Macie jakieś sprawdzone pomysły jak chronić pompy mono? Cytuj
MikiQ Opublikowano 18 Października 2022 #2 Opublikowano 18 Października 2022 Najpierw zobacz co jest napisane w karcie gwarancyjnej. Bo np. Rotenso (chyba ta firma) wymaga zaworów żeby mieć gwarancje na pompę - żadne inne rozwiązania nie wchodzą w grę. Cytuj
Gruner Opublikowano 18 Października 2022 #3 Opublikowano 18 Października 2022 Sprawdzonych nie znam ale pomysły są różne. czytaj na muratorze https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378070-Zabezpieczenie-monobloka-czy-to-zadziała&p=8140194#post8140194 Cytuj
esselite Opublikowano 20 Października 2022 #4 Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) W dniu 18.10.2022 o 15:34, MikiQ napisał(a): Najpierw zobacz co jest napisane w karcie gwarancyjnej. Bo np. Rotenso (chyba ta firma) wymaga zaworów żeby mieć gwarancje na pompę - żadne inne rozwiązania nie wchodzą w grę. Wymaga roztworu glikolu. Zaworów nie akceptują dla utrzymania gwarancji. Ale tak, podstawa to sprawdzić co akceptuje productent. Edytowane 20 Października 2022 przez esselite Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi