Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem otóż zakupiłem nowy piec na pellet i w nowym piecu 30kw  są 2 pary wyjść. Problem polega na tym że piec powinien mieć zawór mieszający trójdrożny (ochrona powrotu) czy na 2 powrotach muszę instalować zawór trójdrożny z siłownikiem? Czy konieczne są 2 pompy na wyjściu z pieca? Dziękuję za podpowiedź. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.10.2022 o 15:58, sambor napisał:

Jaki to kocioł?

Zaw ochrony powrotu nie ma siłownika , to zawór termostatyczny!

Witam. Jest to kociał na pellet 30kw firmy JARSTAL. Link do tego  zaworu https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdrozny-5-4-silownik-230v-sterownik-5448549948

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sambor napisał:

Ten 3D się do tego rodzaju pracy nie bardzo nadaje,

Tam powinien być np Esbe  VTC511/55C lub jego odpowiednik np z afriso

Dziękuję za podpowiedź a co z 2 pompami na wyjściu z pieca za zaworami termostatycznymi? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sambor napisał:

Weź to jakoś przedstaw graficznie - tam chyba będzie potrzebne sprzęgło hydrauliczne 70-100kW  i dod pytanie po grzyba 2 wyjścia na instalację?

Sory za jakość ale rys od ręki. Tak to będzie wyglądać.

16653111635877126619965215497997.jpg

4 godziny temu, Rafixacoin napisał:

Sory za jakość ale rys od ręki. Tak to będzie wyglądać.

16653111635877126619965215497997.jpg

Pierwsze zdjęcie wyjścia z pieca a drugie powroty IMG-20221009-WA0003.thumb.jpg.ba64bffdd719f253fae1915475bae043.jpgIMG-20221009-WA0013.thumb.jpg.7febded94955e977c501c32fa7e73b92.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Ja bym to oszczędniej zrobił - na 1 obiegu pompę + bojler

na drugim grzejniki, zaw 3-D i pompa na powrocie.

Nie podajesz jak duża ma być ta instalacja - ile m2 budynku, ale co podałem  to wystarczy na 300-400m2 budynku średnio ocieplonego.

Tam jeszcze brak naczynia wzbiorczego - otwartego lub zamkniętego podłączonego wprost do kotła.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sambor napisał:

Ja bym to oszczędniej zrobił - na 1 obiegu pompę + bojler

na drugim grzejniki, zaw 3-D i pompa na powrocie.

Nie podajesz jak duża ma być ta instalacja - ile m2 budynku, ale co podałem  to wystarczy na 300-400m2 budynku średnio ocieplonego.

Tam jeszcze brak naczynia wzbiorczego - otwartego lub zamkniętego podłączonego wprost do kotła.

Dom 300m2 średnio ocieplony z poddaszem użytkowym ocieplonym wełna 20cm. 12 grzejników 20zeberek + 4 10zeberek +3łazienkowe . Przy starym piecu 20kw i jednym wyjściu 5/4 ciepłej wody nie starczało na poddasze. Pompka na 2/3 biegu ( na poddasze)  i zimne grzejniki na piętrze. Tak naczynko wybiórcze zaraz za piecem. (Zapomniałem dorysować). 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Musisz dać 2 x to co na rys poniżej , tylko bojler zasil z jednego obiegu.

Pamiętaj że w tym przypadku na grzejniki idzie to co na kotle i nie masz takiej regulacji jak na zaw 4-D. 

image.png.bb33b4bb1988b78093e25807c6d9c1dd.png