alena Opublikowano 5 Listopada 2009 #1 Opublikowano 5 Listopada 2009 Witam, Ling 15 bez siłownika, dom b. dobrze ocieplony 120m. Przez przegrzanie podajnika stopił się wosk w zaworze zabezpieczającym i woda zmoczyła węgiel. W piecu jest dużo czarnej mazi. Od tego momentu piec nie pali dobrze, z węgla tworzy się żużel. Proszę o pomoc Cytuj
dejfit Opublikowano 5 Listopada 2009 #2 Opublikowano 5 Listopada 2009 Nie wiem.. może zdejmij zawleczkę, zasyp !suche! trociny zbiornika i kręć ślimakiem ręcznie. Po pewnym czasie będą spadać z mazią do popielnika. Przynajmniej tak mi się wydaje :) Możesz też nie zdejmować zawleczki, ale nie wiem jak się ten ślimak z trocinami zachowuje. Dzwoniłaś do Klimosza ? Możesz zadzwonić albo napisać maila na serwis. Odpisują. Tak w ogóle to nie wydaje mi się aby możliwe było aby żar się cofnął. Jak masz ustawioną temp. alarmową podajnika? Jaki posiadasz sterownik ? Cytuj
Gość Mateusz Opublikowano 3 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Cała ta woda musi wyschnąć i będzie ok. To wilgotnawe paliwo kocioł tez zużyje ale efekt może być taki jak jest obserwowany ze zaczyna w nim płynąć maź. podnieść temperaturę do ok 65 st C by temperatura spalin była wyższa. Pozwolić po prostu aby kocioł sobie z tym poradzić. Najbardziej z tego mokrego ucierpi ślimak i zasobnik. Mokre paliwo może spowodować nie właściwe spalanie. Jakie obecnie są ustawienia kotła? Spieki to może być wina za dużej ilości powietrza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi