Barij Opublikowano 23 Lipca 2022 #1 Opublikowano 23 Lipca 2022 Mam zamiar wymienić anodę w bojlerze Elektromet WGJ-S, ale po zdjęciu górnej pokrywy okazało się, że nie ma do niej żadnego dostępu - całość jest szczelnie pokryta styropianem, nie ma żadnej oddzielnej styropianowej pokrywki czy czegoś podobnego. Czy to normalne? Dostęp do anody muszę sobie zrobić sam wycinając otwór nożem? Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Lipca 2022 #2 Opublikowano 23 Lipca 2022 Patrząc na rzut winien wychodzić cała okrągła tafla styropianu. Jak jest dobrze spasowane faktycznie może wyglądać jak jednolity element.Szczerze wątpię by ocieplenie było monolitem. Tu jest filmik z YT Cytuj
Barij Opublikowano 23 Lipca 2022 Autor #3 Opublikowano 23 Lipca 2022 Właśnie patrząc na ten film wygląda jakby autor sam to wyciął, dlatego jest tak krzywo i nieestetycznie. Na filmach z innymi bojlerami w roli głównej są równiutkie dekielki. Niby w instrukcji stoi: - wyjąć element izolacji zasłaniający korek z przytwierdzoną anodą, Ale u mnie nic takiego nie ma, żadnego nawet najmniejszego nacięcia, lity styropian. Wygląda na to, że producent zapomniał o wycięciu i bez noża się nie obejdzie. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Lipca 2022 #4 Opublikowano 23 Lipca 2022 Możliwe że fabrycznie nie zrobili nacięcia na całą grubość styropianu. Na filmie to wygląda jakby górne 1-2cm były krzywe a reszta równo. Natnij pod kątem i podważ. Wielce możliwe że wyskoczy cały korek. Pytanie tylko czym to wykręcisz skoro to na tak duży klucz jest, a nie można zdemontować całego dekla. Cytuj
Barij Opublikowano 23 Lipca 2022 Autor #5 Opublikowano 23 Lipca 2022 Taki klucz jak na filmie można kupić https://sklep.elektromet.pl/index.php?id_product=124&controller=product Pomyślałem że i tak wytnę większą dziurę w styropianie i odkręce jakimś szwedem, ale rozstaw 78mm to już wielkie bydle. Nieźle to sobie Elektromet wykombinował. Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Lipca 2022 #6 Opublikowano 23 Lipca 2022 Na upartego sam sobie takim klucz dorobisz.Ten klucz kosztuje zdecydowanie za dużo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi