ur8an Opublikowano 3 Września 2017 #226 Opublikowano 3 Września 2017 @Darkon Ja właśnie się szykuje na zrobienie zapasów i jestem ciekaw czy dalej jest w obrocie na składach opału? Bo kopalnie wycofały jego sprzedaż? @Andrzej_M_ Kolega chyba zbyt poważnie wziął mój post. Utwardzenie drogi to tylko przenośnia i ja także jak najbardziej biorę ta uchwałę na poważnie. Nawet wczoraj wymieniłem swojego bezklasowego śmieciucha na śmieciucha 3 klasy :) Niestety kocioł z podajnikiem nie zmieści mi się w kotłowni. Jestem bardzo ciekaw tych kontroli. Flot w piwnicy można mieć to jak chca udowodnić, że się nim pali?
darkon Opublikowano 3 Września 2017 #227 Opublikowano 3 Września 2017 Mój dostawca ma flot w ciągłej sprzedaży. Z tego co mi się obiło o ucho jest go na składach około 200 tys. ton. Wycofany jest chyba ze sprzedaży detalicznej dla cywili ale elektrociepłownie mogą go nabywać....więc furtka jakaś jest. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
ur8an Opublikowano 4 Września 2017 #228 Opublikowano 4 Września 2017 @darkon Jest dokładnie tak jak piszesz. Cytat ze strony PGG: Jednocześnie od 1 września br., zaczną obowiązywać przepisy śląskiej uchwały antysmogowej, które eliminują z ogrzewnictwa indywidualnego sortymenty mułowe, które stracą status legalnego paliwa i będą wymagać utylizacji. Decyzja PGG ma więc charakter prewencyjny i służy naszym klientom. PGG informuje także, że przygotowując się do podjęcia decyzji o wycofaniu sortymentów mułowych z sektora komunalno-bytowego, spółka już wcześniej zawierała kontrakty handlowe na dostawy mułów i flotokoncentratów do podmiotów energetyki i przemysłu, które dysponują specjalnymi instalacjami przystosowanymi do ich bezpiecznego zużycia.
Fart2 Opublikowano 4 Września 2017 #229 Opublikowano 4 Września 2017 Czyli w przyszłym roku flotu z Marcela już nie kupimy???
Gość Opublikowano 4 Września 2017 #230 Opublikowano 4 Września 2017 Nie. Już w tym roku nie kupimy. Na zaprzyjaźnionym składzie nie ma go już od miesiąca.
Fart2 Opublikowano 4 Września 2017 #231 Opublikowano 4 Września 2017 Mam piec defro optima górnego spalania co proponujecie jako paliwo zastępcze flotu od przyszłego roku mieszanka kostki i drobnego węgla czy orzech??
Gość Opublikowano 4 Września 2017 #232 Opublikowano 4 Września 2017 Jak palisz? Poza tematem, to nie musisz cytować mojego postu, po co to robisz? Przecież odpowiadasz bezpośrednio pod nim. Nie skąd bierze się taki dziwny nawyk?
Fart2 Opublikowano 4 Września 2017 #233 Opublikowano 4 Września 2017 Jak palisz? Piec przewymiarowany zmniejszyłem o 1/3 szamotką Wcześniej zasyp 50kg teraz 30 i różnicy w długości palenia nie ma. Założyłem miarkownik, palę od góry flot na to trochę drewna i troszkę węgla do rozpalenia flotu, teraz zastanawiam się co kupić na przyszły rok aby wykorzystać ten piec co mam jak najefektywniej i w miarę tanio:)
ur8an Opublikowano 4 Września 2017 #234 Opublikowano 4 Września 2017 @wojtekkowal Bo jak klikasz "Odpowiedz" to z automatu wrzuca w cytat cały poprzedni post. W przypadku kiedy tak sobie w kilka osób rozmawiamy nie ma problemu kto komu i co odpowiedział, a w przypadku kiedy w dyskusji jest dużo więcej osób jest to o wiele czytelniejsze. Nie wiem czemu na tym forum jakoś dziwnie reagujecie na odpowiedź z cytatem. Co do palenia. Ja będę probówać mieszać węgiel z miałem jeśli faktycznie flotu nigdzie nie znajdę. W nowym Defro mam opcję miarkownik lub dmuchawa także zależnie od sortymentu będę sobie palić tak i tak :)
Gość Opublikowano 4 Września 2017 #235 Opublikowano 4 Września 2017 Powiedz mi, po co cytować pisząc bezpośrednio pod cytowanym postem? O to mi chodzi. Poza tym cytat można skracać w przypadku, gdy jest konieczny.
Gość Opublikowano 4 Września 2017 #236 Opublikowano 4 Września 2017 @wojtekkowal Bo jak klikasz "Odpowiedz" to z automatu wrzuca w cytat cały poprzedni post. W przypadku kiedy tak sobie w kilka osób rozmawiamy nie ma problemu kto komu i co odpowiedział, a w przypadku kiedy w dyskusji jest dużo więcej osób jest to o wiele czytelniejsze. Nie wiem czemu na tym forum jakoś dziwnie reagujecie na odpowiedź z cytatem. Co do palenia. Ja będę probówać mieszać węgiel z miałem jeśli faktycznie flotu nigdzie nie znajdę. W nowym Defro mam opcję miarkownik lub dmuchawa także zależnie od sortymentu będę sobie palić tak i tak :) Powiedz mi, po co cytować pisząc bezpośrednio pod cytowanym postem? O to mi chodzi. Poza tym cytat można skracać w przypadku, gdy jest konieczny. Masz teraz porównanie, jak wygląda odpowiedź bez niepotrzebnego cytatu (post powyżej), a jak wyglada ta ze zbędnym cytatem. Pięć postów z takim cytowaniem i odechciewa się czytać temat...
ur8an Opublikowano 4 Września 2017 #237 Opublikowano 4 Września 2017 @wojtekkowal Widzisz, a mi to w ogóle nie przeszkadza i jest dla mnie czytelniejsze - szczególnie kiedy przeszukuje jakiś temat z dużą ilością postów. Dobra, bo to nie o tym temat ;-)
Fart2 Opublikowano 4 Września 2017 #238 Opublikowano 4 Września 2017 Program edytor w opcji odpowiedz sam narzuca cytat. Wojtek co polecasz do spalania w zamian za flot???
Gość Opublikowano 4 Września 2017 #239 Opublikowano 4 Września 2017 Nie będzie już nic bardziej opłacalnego od flotu. Jakiś orzech II, groszek 20-40mm. Tanio już nie będzie. Przynajmniej ze dwa, trzy lata węgiel raczej nie stanieje, bo tyle potrzebuje czasu PGG na uruchomienie inwestycji zwiększających wydobycie.
Fart2 Opublikowano 4 Września 2017 #240 Opublikowano 4 Września 2017 U nas węgiel ponad 700 zł za tonę , jak wszyscy przejdą na wegiel (prawie wszyscy) to ceny w górę
Ejno Opublikowano 9 Stycznia 2018 #241 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Co się spala dłużej? Jeśli byśmy wzięli bryłę węgla i podobnej objętości bryłę flotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.