Gercjanooo Opublikowano 15 Maja 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Cześć wszystkim Szukam pomocy/informacji jak to ugryźć, mieszkam w kamienicy mam obecnie piec na ekogroszek (nie wiem jakiej firmy) + zasobnik 150l firmy BIAWAR (ok 3 letni), przyjdzie mi fachowiec wykonać instalację gazową oraz powiesi piec, kominiarz zrobi wkład, aby zejść kosztów chcę samemu przerobić instalację C.O. i teraz moje wątpliwości i pytania: 1) Kocioł nowy to będzie Bosh GC2300 pytanie czy 15 kW wystarczy czy musi być 20kW? 2) na obecnym układzie mam ze 4 pompy, czy przy nowym kotle są one konieczne? 3) Czy obecny zasobnik będzie współpracował z kotłem który chcę zakupić? 4) Mam naczynie wzbiorcze ale jest ponizej góry zasobnika, czy to jest prawidłowo? Instalacja C.O to 7 pętli ogrzewania podłogowego a mieszkanie ok 70m2. Najgorsze jest jeszcze to że projektant projektujący instalację gazową piec wymyślił w garażu bo kubatura kotłowni w której jest teraz kocioł na groszek nie spełnia norm (za niskie pomieszczenie), też nie wiem jak to ugryźć gdzie mówią że nowe kotły kodensacyjne są z zamknięta komorą spalania, wiec co tu ma kubatura do tego? Byłbym niezmiernie wdzięczny za odpowiedzi, podpowiedzi, może jakiś schemat, dorzucę kilka fotek z obecnej kotłowni, może coś komuś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Maja 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 I kocioł gazowy ma w tych lochach wisieć? Jaka tam wysokość? Do zmiany to możesz mieć więcej np zasilanie podłogówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gercjanooo Opublikowano 15 Maja 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Kocioł ma wisieć obok w garażu, zdaję sobie sprawę że rozdzielacz do wymiany wieksza srednica od kotła do rozdzielacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.