czarnyf21 Opublikowano 29 Października 2009 #1 Opublikowano 29 Października 2009 Witam. Proszę o poradę czy można złączyć piec węglowy z olejowym? Posiadam instalację z piecem olejowym i troche drogo mi wychodzi ogrzewanie. Pmyślałem że czy możnabyłoby podłączyć do mojego układu piec węglowy? Dziękuje za wszelkie informacje. Cytuj
trumoter Opublikowano 29 Października 2009 #2 Opublikowano 29 Października 2009 Tak, można połączyć zamkniętą instalację kotła olejowego z kotłem na paliwo stałe (ostatnia zmiana w przepisach), ale ten kocioł musi mieć zabezpieczenie przed zagotowaniem wody w kotle (chłodnica wody), lub przez wymiennik płytowy. Kocioł na węgiel w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym otwartym przekazuje przez wymiennik ciepło do instalacji zamkniętej, po każdej stronie wymiennika musi być pompa obiegowa. Cytuj
adam Opublikowano 31 Października 2009 #3 Opublikowano 31 Października 2009 Nie koniecznie musi być z wymiennikiem. Wiele kotłów olejowych, np. Buderus, pracuje spokojnie w ukł. otwartym. Cytuj
automatyk Opublikowano 31 Października 2009 #4 Opublikowano 31 Października 2009 spokojnie możesz połaczyc te dwa kotły nie powinno byc problemu ,jesli to kocioł olejowy np buderus żeliwny to kompletnie nie muszisz sie niczym przejmować otwierasz układ i podpinasz kociołki ze sobą i tyle ,co do zamnknietych ukladów to rtez mozesz ale ... musizmiec element schładzajacy ,dośc duzy zbiornik przeponowy ,i zawory bezpieczeństwa ,wiec lepiej otwożyc i mieć świety spokój Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi