Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich 馃槈. Mam problem z sadza zbieraj膮cy si臋 w piecu. Piec to termotech 8 kw ELZA kt贸rego u偶ytkuje od miesi膮ca (nowe mieszkanie i wymiana kopciucha聽 na piec z podajnikiem). Od momentu zmiany w臋gla na asortyment z PGG zauwa偶y艂em 偶e w piecu zbiera si臋 sporo sadzy. Jest to sadza brunatna A w zasadzie takie brunatne grudki. Do tej pory polecone ustawienia by艂y 12 -podawanie

62 - przerwa

23% - nadmuch聽

Dzi艣 zmieni艂em czas przerwy na 58 i wiatr na 30 %. Kto艣 mi tak powiedzia艂 偶e to mo偶e zmniejszy膰 k艂opoty z sadza. Po godzinie od tych ustawie艅 zauwa偶y艂em 偶e ta brunatna sadza w piecu zacz臋艂a si臋 tlic. I teraz moje pytanie czy to normalne zachowanie czy lepiej porz膮dnie wszystko wyczy艣ci膰 I wtedy sprawdza膰 efekty ? (Piec teraz wygaszony) Dodam 偶e dmuchawa ze szczelina 3 cm zamontowany zawor 4d bez silownika temperatura dobija do zadanej Ale przebija ja tylko Max o 1 stopie艅 I w podtrzymaniu utrzymuje si臋 Max 5 minut. Kopczyk raz jest na r贸wno z rektora raz troszk臋 powy偶ej. Rury od pieca do stropu zaizolowane (Piec w piwnicy - mieszkanie na parterze). W mieszkaniu oko艂o 22 stopnie. Palenie w dwustanie. Wszystkim kt贸rzy podziela si臋 jak膮艣 rad膮 wskaz贸wka co do tej sadzy z g贸ry bardzo dzi臋kuj臋 馃槈馃槈

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Masz ustawienie 1:5 czyli wykorzystana chyba ca艂a moc pieca. Chyba Ci nie dopala w臋gla...

Ka偶dy w臋giel inaczej si臋 zachowuje, Ja mam u siebie w tej chwili 1:11 czyli聽

podawanie 1 sek

przerwa 11 sekund

Zr贸b pr贸b臋 na 1:10 , oczywi艣cie wiatr taki aby zachowa膰 kopczyk

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.