szud Opublikowano 19 Marca 2022 #1 Opublikowano 19 Marca 2022 (edytowane) Jak w temacie. Kocioł Beretta dwufunkcyjny. Ostatnio się zdarzyło, że CWU miała tylko ok. 30 stopni, niezależnie od strumienia wody. CO normalnie działało. Pomógł restart piecyka. Ale na krótko. Teraz w kranie przy dużym przepływie gdzie kiedyś była CWU o temperaturze ponad 40 stopni, teraz jest letnia ok 30 stopni ale zmniejszając przepływ wody można osiągnąć gorącą wodę. Mam wrażenie, że podczas podgrzewania CWU piecyk głośniej pracuje. Natomiast centralne ogrzewanie działa bez zarzutu i bez zmian ani niepokojących odgłosów. Czyszczenie piecyka było 7 m-cy temu. Gdzie szukać przyczyny? Zakamieniony wymiennik CWU? Coś innego ? Edytowane 19 Marca 2022 przez szud Cytuj
mahony Opublikowano 20 Marca 2022 #2 Opublikowano 20 Marca 2022 Z tego co piszesz to jest kocioł jednofunkcyjny. Napisz może coś więcej o tym kotle (model) i o zbiorniku cwu (gdzie jest zlokalizowany, w jakiej odległości od łazienki) Cytuj
szud Opublikowano 20 Marca 2022 Autor #4 Opublikowano 20 Marca 2022 Beretta Quadra Green C.S.I. Zbiornika CWU nie jest zlokalizowany poza łazienką (to mieszkanie 45m2). Zauważyłem też, że podczas grzania CWU piec jakby włączał na chwilę grzanie, zaraz wyłączał i tak w kółko. W tym czasie temperatura wody skacze np. między 28 a 33 stopni. Cytuj
pepoz Opublikowano 8 Kwietnia 2022 #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Ja bym szukał jakiegoś filtra na obiegu CWU przed wejściem do kotła. Może jest zatkany. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi