ewald15 Opublikowano 5 Lutego 2022 #1 Opublikowano 5 Lutego 2022 Czy w przepisach istnieje jakaś minimalna odległość poziomej części czopucha od sufitu, czy czopuch może być praktycznie "przytulony" do sufitu? Zakładamy, że na suficie nie ma elementów palnych. Czopuch okrągły, fi 160mm, do kotła na eko groszek. Cytuj
ewald15 Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2022 Typowy strop z lat '60 - szyny i wypełnienie pseudobetonem (cement z żużlem pochodzącym z huty, czy koksowni, nie wiem jak to inaczej nazwać), na to jest położony tynk. Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lutego 2022 #4 Opublikowano 5 Lutego 2022 Minimum 3cm , najlepiej dać między czopuch a strop twardą wełnę , pasek szerszy od czopucha. Cytuj
ewald15 Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor #5 Opublikowano 5 Lutego 2022 Myślisz, że jeśli w taki sposób to zrobię i zabezpieczę, to kominiarz nie będzie miał do tego uwag? Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lutego 2022 #6 Opublikowano 5 Lutego 2022 A dlaczego nie dasz niżej tego wlotu? Wg normy i warunków technicznych powinno być OK, ale decyduje kominiarz , a właściwie jego wiedza lub niewiedza. 1 Cytuj
ewald15 Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2022 Niżej teoretycznie też by się dało, ale byłoby za dużo kolan i prawdopodobnie wyszedł by jeszcze spad w stronę komina. Sprawę utrudniają rury starej instalacji, których nie chcę przerabiać i nie ma za bardzo jak bez dużej ingerencji w układ. Wymierzyłem, że czopuch wejdzie idealnie między rurami, a stropem, stąd moje pytanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi