Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Szukam opinii na temat ogrzewania pokoi w domu foliami grzewczymi na podczerwień lub mata grzewcza elektryczną.czy ktoś użytkuje i może się wypowiedzieć na temat  czy taka folia jest w stanie ogrzewac pokój bez problemu.

Mam nadwyżkę z paneli pv i chciałbym ja wykorzystać jako dodatkowe dogrzewanie.

Głównym źródłem ogrzewania jest kocioł gazowy ,grzany niskotemperaturowo , podlogowka,lecz w pokojach sa same grzejniki, dlatego pomyślałem o foli np pod panele podłogowe.

Proszę o opinie jeżeli ktoś miał, lub spotkał się z takim rozwiązaniem.jak to wygląda w rzeczywistości.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Folie nie są wieczne, pracują i przesuwają się z czasem.

Proponuje matę grzewczą min 160W/m2 to i szybciej nagrzeje pomieszczenie. Zazwyczaj wystarcza 100-120W/m2. Przy 160W/m2 szybciej nagrzejesz pomieszczenie a prądu tyle samo zużyjesz co przy słabszej żeby ogrzać pomieszczenie.

Matę zalewasz wylewką samopoziomującą i masz na 30 lat. Zerknij na  ***l , 12 lat gwarancji na termostat a gwarancja na matę obejmuje również naprawę podłogi a nie tylko sam produkt co jest w tym przypadku ważne.

parkiet-drewniany.jpg

Edytowane przez Ryszard
Komercyjna oferta usunięta
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Co do kosztów zużycia energii to trudno mi powiedzieć, ale w teorii jeśli mamy tylko np. maty elektryczne to przy braku prądu dość szybko tracimy ciepło. Zaletą za to jest szybkość oddawania ciepła i możliwość dowolnej szybkiej regulacji cieplo/zimno. Relatywnie niski koszt instalacji i praktycznie zerowy serwis w przyszłości.

W przypadku ogrzewania wodne- podłogowe np. w połączeniu z pompą czyli też prąd. Przy zaniku prądu posadzka jeszcze długo oddaje ciepło. Minusy to długi czas nagrzewania i wolna reakcja na chęć zmiany temperatury, dłużej to trwa. Droższe rozwiązanie w wykonaniu, koszt montażu rur i pompy ciepła, oraz koszty okresowego serwisu pompy.

U mnie jest kocioł gazowy od Beretty i jestem zadowolony z rozwiązania. 

Edytowane przez Ryszard
Ofertę komercyjną usunięto