Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Proszę o pomoc w ustawieniu mojego kotła. Już drugi miesiąc się z tym męczę. Często muszę korygować nadmuch bo przez kilka dni spala dobrze a potem nagle jest za ciemno albo za biało na szamotach.

Kocioł to Logiterm EkoPellet 16 kW z palnikiem Venma 16kw i sterownikiem ST-976. Doprowadzenie powietrza do kotlowni jest. Zawor 4d sterowany pogodowka, teraz na podłogę idzie 31 st. Powrot bez pompy kotłowej, grawitacyjnie przez zawor 4d, 15 stopni mniej niż na wyjściu. Spalanie ok 20kg na dobę. 

- CO 67 st, histereza 10 st

- CWU 50 st, histereza 10 st

- załączanie pomp 50 st

Praca standard:

Moc min: praca 1, przerwa 28, nadmuch 24

Moc max: praca 5, przerwa 27, nadmuch 38

Przeważenie pelletu to 570 gram na 2 minuty. Najpierw był olczyk ale były spieki, teraz mam na próbę z pobliskiego tartaku i jest ok. 

Próbowałem też z ustawieniami z kalkulatora ale wtedy kopci na czarno. 

Zamówiłem już RCK na czopuch ale czy on rozwiąże mój problem ? 

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam 

20220123_122041.thumb.jpg.c9867bdfa1b14dc84611cad2a6a7f5f9.jpg20220123_122053.thumb.jpg.0a118d811f75ffbcd54a6ca84ea182e9.jpg20220122_230453.thumb.jpg.12ba5575fcbf6b41e2ec496334990550.jpg20220123_113200.thumb.jpg.fd07e54ef942a09e892891c1685cf29f.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Kocioł pracuje w trybie praca  - postój ? Czy cały czas pracuje modulując mocą ?

Opublikowano

Palenie - wygaszanie

Opublikowano

Tak wyglądał ruszt w palniku Venma u kolegi po niecałych 3 sezonach

20220110_170141.jpg

20220110_170040.jpg

Opublikowano

Mam nadzieję, ze mnie to nie spotka. Mój palnik w srodku też nie wygląda za ciekawie. Mam wrażenie , że coś jest nie tak i powinno to wszystko wygladac inaczej. Niektórzy mają fajne, szare komory a u mnie ciemno choćbym groszkiem palił.20220119_172139.thumb.jpg.ebf3e5c1fa37e5e76c84caf0cabbb8ff.jpg

Opublikowano

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Podczas pracy nie kopci na tych ustawieniach ale przy wygaszaniu w kotle robi się wędzarniok. Mimo, ze ustawione jest wypalanie paliwa na 4 minuty to wypala może z 30 sek, przechodzi na wydmuch i w kotle jest jeden dym. Czy tak powinno się to odbywać czy trzeba coś ustawic ? Pozdrawiam 

Opublikowano
Godzinę temu, bartekkr napisał:

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Podczas pracy nie kopci na tych ustawieniach ale przy wygaszaniu w kotle robi się wędzarniok. Mimo, ze ustawione jest wypalanie paliwa na 4 minuty to wypala może z 30 sek, przechodzi na wydmuch i w kotle jest jeden dym. Czy tak powinno się to odbywać czy trzeba coś ustawic ? Pozdrawiam 

Czyściłeś fotokomórkę? 

Opublikowano
3 godziny temu, Trener40 napisał:

Ruszt nadaje się do czyszczenia łącznie z otworami napowietrzającymi. 

Żeby wyczyścić ruszt to trzeba odkręcić palik od kotła ?

2 godziny temu, arthek napisał:

Czyściłeś fotokomórkę? 

Nie czyściłem jeszcze nigdy. A może mieć to wpływ?  Rozpala się normalnie a jasnosc plomienia ustawiona na 100.

Opublikowano

U znajomego było tak że jak palnik chodził na mocy max to bylo ok, a jak przechodził na moc min to mimo że płomień był na palniku to kocioł próbował się rozpalać.Moze u Ciebie przy wygaszaniu jest tak że poniżej pewnej wartości plomienia czujnik foto nie widzi juz ognia i "mysli" że palnik jest już wygaszony , dlatego może jest tyle dymu ?

Żeby w Venmie wyjac ruszt to trzeba zdjąć palnik  kotła, odkręcasz 8 śrub trox od produ palnika.Sciagasz jego przednia część i masz wtedy dostęp do rusztu.Generalnie wg mnie jest to palnik konstrukcyjnie Słabo pomyślany, może inaczej - skonstruowany jest tak aby maksymalnie obciąć koszty produkcji.Wiem bo go całego rozbierałem.

Opublikowano

Dzięki za info. Przy najbliższym czyszczeniu kotła postaram się wyczyścić palnik w środku. Pozdrawiam