Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ECOCONDENS GOLD PLUS - 25 dwufunkcyjny z zasobnikiem 120l, duży pobór gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety nic zmiana P13 z 6 na 10 nic nie dała. Dalej jest :

Pr  - 99 %

Fr - 28 % lub czasem  11%

I piec się przegrzewa, sprawdziłem na kaloryferach bo tu jest ten problem.

Niestety nic zmiana P13 z 6 na 10 nic nie dała. Dalej jest :

Pr  - 99 %

Fr - 28 % lub czasem  11%

I piec się przegrzewa, sprawdziłem na kaloryferach bo tu jest ten problem.

Sterownik pokojowy jeden na podłogówkę i jeden na kaloryfery.

Opublikowano

Dziwią mnie tylko ustawienia prędkości maksymalnej wentylatora oraz moc maks dla CO, którą ustawił serwisant. Miał analizator spalin do regulacji palnika/zaworu gazowego kiedy uruchamiał kocioł po raz pierwszy?

Zostaw p13 tak jak jest, bo pompa powinna modulować do niższych prędkości.

Ja to widzę tak, jeśli problem jest z samymi grzejnikami, to wymuś pracę na grzejniki i podłogówkę przez cały czas, ale na niższej temperaturze zasilania. Będzie dłużej grzał, ale na niskiej mocy.

Ja ogrzewam dom 200m2 ze starą instalacją i grzejnikami płytowymi przez 24h. Przerwy wymusza tylko zasobnik podczas ładowania. Zużycie gazu z poprzedniej doby to 8,5m3. Temperatura zasilania 42 stopnie, której nie zmieniam od jesieni. Powrót 35 stopni. Palnik przez cały czas pracuje na fr 0. Przerwy pracy kotła wymusza tylko spięty z kotłem termostat pokojowy, który w słoneczne dni, kiedy temperatura wewnątrz jest wyższa niż zwykle wyłącza kocioł. Kiedyś grzałem z przerwami na wyższej temperaturze zasilania i spalał dobowo o wiele więcej gazu niż przy pracy ciągłej.

Opublikowano

Miał analizator spalin, testował to.

No dokładnie powinien pracować wolno cały czas ale jak ustawie niższa temperaturę to przegrzewa się jeszcze szybciej i  wchodzi w L3, i tak w koło.

Wiec optymalnie bo najmniej taktuje czyli wchodzi w L3 jak jest 55 stopni. Na niższych było tylko gorzej.

Opublikowano

Tak jak napisałem. Spróbuj dać niższą temperaturę zasilania, ale wymuś pracę dwóch obiegów, podłogówki i grzejników, zablokuj możliwość wyłączenia któregokolwiek z nich tak, aby uniemożliwić wejście w L3. Stopniowo obniżaj temperaturę i obserwuj temperaturę powrotu, pracę pompy i moc palnika.