Radeks27 Opublikowano 31 Grudnia 2007 #1 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Witam! Zakupiłem piec firmy Heiztechnik Q-EKO 35 na ekogroszek (moc 15-35 kW), panel sterujący firmy Negro Plus. Niestety zapodziałem gdzieś instrukcję do sterownika :D Może ktoś mi pomoże gdy wybieram ustawienia, to pierwsze dwa już rozkodowałem mianowicie czas pracy podajnika i długość pauzy pomiędzy podawaniami, następne wyświetlają się jako znaki na wyświetlaczu cdp, ppo, coc, ofs, bpo. Czy ktoś może ma pojęcie co one oznaczają. I po drugie jak powinienem optymalnie ustawić te parametry?? (także podawanie ekogroszku, i pauzy) Narazie podawanie ustawiłem na 7s, a przerwy na 35s- nie znam się na tym ale na obrzeżach palnika zalega sklejony wypalony ekogroszek w postaci dużych grud, to raczej nie powinno tak wyglądać? :) Bardzo proszę o pomoc, w internecie jest bardzo mało informacji na temat pieca tego typu :) Z góry dzięki!! Cytuj
marcin Opublikowano 31 Grudnia 2007 #2 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Może tutaj coś wyczytasz: http://www.domer-pleszew.pl/pliki/ins=tangonegro.pdf Tutaj też 2 zdania są: http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?p=31774 Co do grud - pewnie dużo zależy od opału. Ja też słyszałem, że tak nie powinno być - niestety to raczej tylko teoria. Czego bym nie robił są takie spieki w popiole. Powodzenia. Cytuj
Radeks27 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor #3 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Wielkie dzięki, to zdecydowanie ułatwi mi ustawianie :) Czas zacząć stosować metodę prób i błędów :D Cytuj
dudniczenko Opublikowano 17 Września 2008 #4 Opublikowano 17 Września 2008 u mnie sprawdzają się takie parametry (Heiztechnik Eko-Duo 25 + Pancerpol + Tango Negro Plus) miał 22 + ekogroszek 22 podstawowe: praca 5 sek pauza 45 sek (lato) 30 sek (sezon) krotność podawania 3 czas oczekiwania w podtrzymaniu 10 min czas dmuchawy w podtrzymaniu 10 sek bieg dmuchawy praca 1-2 bieg dmuchawy podtrzymanie 5 Cytuj
maggajwer Opublikowano 21 Września 2008 #5 Opublikowano 21 Września 2008 kolego masz bardzo dobry kociołek tylko ustaw go wg poniższych danych a zobaczysz różnice; trb 0 his 1 ong 85 ond 35 onp 45 pra 20 pau 60 cdp 15 ppo 3 coc 10 ofs 12 bpo 10 alg 1 cop 0 cpp 1 tpb 1 cpb 30 mam tylko nadzieje że potafisz wejść w tryb serwisowy jakby co to podsyłam ci instrukcje tego sterownika tango_negro_plus_poli.pdf Cytuj
dudniczenko Opublikowano 22 Września 2008 #6 Opublikowano 22 Września 2008 Mistrzu dzięki za takie teoretyczne rady :) ofs czyli dmuchawa na 12 i cała para w komin :) aktualnie sprawdzone parametry to praca 5 s, pauza 30, dmuchawa praca 1 reszta tak jak poprzednio węgiel wypala się super i bez spieków a sprawność kotła bardzo wysoka temperatura na kotle 60 latem dmuchawa będzie prawdopodobnie na najniższym biegu czyli 0 (bardzo wolne obroty), praca 5; pauza 45-50 Cytuj
Darek1987 Opublikowano 26 Listopada 2017 #7 Opublikowano 26 Listopada 2017 Witam!Może nie jest to właściwe miejsce ale jednak zapytam.Posiadam piec RED EKO BIO DUO 15KW+palnik trio ze sterownikiem HT-tronic 700 palę peletem na razie wujek mi ustawił całą konfigurację ale chciałbym spytać jakie są dobre nastawy na pellet.ogolnie mam dużo popiołu z tego pellety ale zdaje mi się że jakościowo jest on trochę zły bo tak nie powinno być.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi