Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Heiztechnik RED EKO DUO NL 17 Palnik nie obraca się przy podawaniu paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

IMG_20211101_204029.thumb.jpg.481027b3892a0322f5c382bda9e810f1.jpgIMG_20211101_204007.thumb.jpg.8dc3c95b9e44d43d289ac85c8ccfc834.jpgHej, bardzo proszę o pomoc jestem totalnym biszkoptem w temacie piecy. Niedawno wymieniono w moim piecu ślimak wraz z silnikiem. Po naprawie przy uzupełnianiu palnika ta tzw. korona obracała się elegancko, po rozpaleniu zauważyłem że przy podawaniu groszku przestała się obracać a co za tym idzie popiół usypuje się w piękna górkę na palniku. Wszystko co potrafiłem wyjelem, wyczyściłem, nie zauważyłem żadnych uszkodzeń ani tego talerza, ani tej korony, bardzo proszę o pomoc. 

P. S. Czy jeżeli będę usuwał ręcznie popiół to czy mogę rozpalić pięć i grzać pomimo braku obrotu palnika? 

Proszę o pomoc

W załączeniu zdjecia

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

@Matteoo77@Matteoo77 obrót jest w miejscu zaznaczonym strzałką

Screenshot_20211102_061642.jpg

Jest to płetwa która obraca koronę co 1/2 obrotu ślimaka, zobacz czy zawleczka nie wypadła. 

Pozdrawiam Edwin 

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak chyba wygląda Twój palnik. 

Screenshot_20211102_112857_com.google.android.apps.docs.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, RedEd napisał:

@Matteoo77@Matteoo77 obrót jest w miejscu zaznaczonym strzałką

Screenshot_20211102_061642.jpg

Jest to płetwa która obraca koronę co 1/2 obrotu ślimaka, zobacz czy zawleczka nie wypadła. 

Pozdrawiam Edwin 

Czy możesz podpowiedzieć gdzie mam szukać zawleczki? Nie mam żadnej instrukcji 🥴

Opublikowano

W załączonym wątku, w poście 6 kolega załączył instrukcję tego palnika. 

Mnie się wydaje że raczej trzeba będzie wycentrować wianek. 

Opublikowano

Tu nie ma żadnej zawleczki. Koniec wałka ślimaka ma nacięcie, w które wchodzi płaskownik tak zwanego zabieraka.

Więc jeśli ślimak byłby włożony do końca, to jego wałek wcięciem wchodzi w płaskownik. Aby włożyć ślimak należy go obracać aż trafisz wycięciem na zabierak i wtedy wskoczy do końca.

na załączonych zdjęciach widać jak to jest połączone i jak to działa20211103_100442.thumb.jpg.d9cccf331a45a3d026fac28a251d533b.jpg20211103_100434.thumb.jpg.98d412e508ba21cc307b27f812f15fbf.jpg

Opublikowano

Heiztechnik

Wszystko się zgadza, tylko jak podaje paliwo i się nie obraca to może podpowiedź koledze co ma zrobić. 

Opublikowano

Najlepiej wymontować palnik wtedy będzie wszystko jasne. Jeszcze jest czas, zimą bedziegorzej. Tu nikt tego zdalnie nienaprawi.

Opublikowano

A jak najlepiej ustawić ten palnik jakie proporcje podawanie przerwa