gbbsoft Opublikowano 18 Października 2021 #1 Opublikowano 18 Października 2021 (edytowane) W chwili wolnej stworzyłem prosty program pod Windows do odczytywania parametrów pieca co x sekund. Pozwala to na bieżącą obserwacje zmieniających się parametrów pieca. Program komunikuje się (bezpośrednio, nie przez serwery Buderusa!) z modułem KM100 lub KM200 (a i może KM50). 1. Program można pobrać z tego miejsca: plik1: http://www.gbbsoft.pl/!download/GbbBuderus/setup.exe plik2: http://www.gbbsoft.pl/!download/GbbBuderus/GbbBuderusSetup.msi Oba pliki umieścić w jednym katalogu (dowolnym, może być np: pulpit, po instalacji można je usunąć). Uruchomić setup.exe 2. Po zainstalowaniu programu można go uruchomić. 3. W parametrach w pierwszej zakładce wprowadzić: adres IP modułu KM200/KM100, hasło z modułu oraz ustawione własne hasło dla tego modułu 4. Następnie w drugiej zakładce nacisnąć przycisk "Pobierz/Odśwież dane", jeżeli adres IP i hasła zostały poprawnie ustawione, to program pobierze wszystkie dostępne parametry (trwa to ok. 45 sekund) 5. W kolumnie 'Pokaż na głównym ekranie' zaznaczamy cechy, które chcemy obserwować. W kolumnie 'Kolejność' można cyframi 1,2,3,4,... określić kolejność w jakiej mają być umieszczone te cechy na głównym ekranie. 6. Po zamknięciu parametrów na głównym ekranie możemy zaznaczyć 'automatycznie odświeżaj co', co spowoduje odświeżanie danych z przerwą co x sek. Edytowane 18 Października 2021 przez Ryszard Dodano prefiks 4 Cytuj
gbbsoft Opublikowano 18 Października 2021 Autor #2 Opublikowano 18 Października 2021 Dwa drobiazgi, może się przydadzą: Plik konfiguracyjny jest w tutaj: c:\Users\<user>\AppData\Roaming\Gbb Software\GbbBuderusWin\config.xml To zwykły plik xml. Można w nim skasować wiersze <InfoLine>, jeżeli chce się załadować listę cech od nowa. W podkatalogu LastJson/ są pliki json pobrane z KM100 podczas ostatniego odświeżania listy cech, gdzie jest trochę więcej informacji niż to jest pokazywane w programie. Cytuj
gbbsoft Opublikowano 20 Października 2021 Autor #3 Opublikowano 20 Października 2021 Zmiany w wersji 1.1: - dodałem możliwość liczenia różnicy między dwoma polami. Cytuj
gbbsoft Opublikowano 22 Października 2021 Autor #4 Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Zmiany w wersji 1.2: 1. Dodano kolumnę "Zmiana" na głównym ekranie, która pokazuje zmianę wartości od poprzedniego odczytu 2. Zmieniono sposób sortowania wierszy w parametrach: najpierw są pokazywane wiersze zaznaczone jako 'Pokaż na głównym ekranie' i są posortowane wg 'Kolejność'. Edytowane 22 Października 2021 przez gbbsoft Cytuj
gbbsoft Opublikowano 26 Października 2021 Autor #5 Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) Jeżeli ktoś ma Fibaro, to zrobiłem dodatek pokazujący podobne informacje o parametrach pieca: https://forum.fibaro.com/topic/56223-gbbbuderusfibaro-parametry-pieca-buderus-km100-km200/ Edytowane 26 Października 2021 przez gbbsoft Cytuj
gbbsoft Opublikowano 27 Października 2021 Autor #6 Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Zmiany w wersji 2.0 1. Dodałem wykres, który pokazuje zmianę wybranych parametrów pieca w czasie. Można w parametrach określić ile pozycji wstecz ma pokazywać. Domyslnie 30. 2. Dodałem możliwość włączenia w parametrach pokazywania po ilu sekundach parametr zmienił się. Edytowane 27 Października 2021 przez gbbsoft Cytuj
gbbsoft Opublikowano 27 Października 2021 Autor #7 Opublikowano 27 Października 2021 Wersja 2.1 1. Możliwość odczytania z wykresu wartości i nazwy parametru po najechaniu myszką. 2. Kilka drobnych poprawek. 🙂 Cytuj
gbbsoft Opublikowano 28 Października 2021 Autor #8 Opublikowano 28 Października 2021 Grzanie ciepłej wody... 🙂 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 28 Października 2021 #9 Opublikowano 28 Października 2021 Popraw switch bo to chyba bool. Na osi X nanies jednostke bo tak to nie wiadomo czy to czas (jaka podstawa) czy sample. Rozwijaj - przyda sie komus. Ja kotla nie mam… Cytuj
gbbsoft Opublikowano 29 Października 2021 Autor #10 Opublikowano 29 Października 2021 Termometr na sprzęgle (switch) jest chwilowo wyłączony, więc pokazuje najmniejszą liczbę całkowitą. Przy okazji widać, że wykorzystują typ danych integer do reprezentowania temperatury z cichym założeniem, że jest to w 0.1 stopniach Celsjusza. Naniosłem jednostki: Y to stC, X to pomiary. Dostępne będzie w następnej wersji. Cytuj
gbbsoft Opublikowano 29 Października 2021 Autor #11 Opublikowano 29 Października 2021 Wersja 2.2 Drobne poprawki, m.in. - grubość linii na wykresie - opisy osi na wykresie Cytuj
gbbsoft Opublikowano 31 Października 2021 Autor #12 Opublikowano 31 Października 2021 Wersja 2.3 Zmieniłem sposób pokazywania danych na wykresie. Teraz w osi X jest czas i dane przyrastają po prawej stronie. Cytuj
vincents Opublikowano 7 Listopada 2021 #13 Opublikowano 7 Listopada 2021 tak z innej beczki, czy jest jakaś apka która wykorzystujać mm100/mb lani pozwala na zmianę parametrów? choc twoja apka pokazuje zdecydowani więcej (tak mi sie wydaję będę testował) niz oryginalna Cytuj
gbbsoft Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #14 Opublikowano 7 Listopada 2021 Mogę dorobić zmienianie parametrów. Nie zrobiłem, bo mi to niepotrzebne. Ja zmieniam za pomocą RC300 lub MyBuderus lub myDevice. Dwa ostatnie działają poza domem także. Zmieniam zadko. A o zmianie którego parametru/ów myślisz? Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj
vincents Opublikowano 7 Listopada 2021 #15 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Np ustawianie krzywej, czy jakieś zmiany parametrów w menu serwisowym. Ja akurat mam Junkersa więc korzystam z EasyRemote (choć patrząc MyDevice to ten sam chłam) które jest tak ubogie że aż czuje się oszukany. po co w ogóle sprzedają bramkę mblan skoro nawet nie ma pełnego dostępu do informacji z kotla nie mówiąc o możliwości ich regulacji/zmiany. A tak po za tym brawo i szacunek za trud włożony w prace nad apka czy to ułatwieniem życia nowym użytkownikom systemów Boscha i myśli twórczej jego inżynierów. Edytowane 7 Listopada 2021 przez vincents Cytuj
gbbsoft Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #16 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Wersja 3.0 W parametrach dodałem przycisk 'Zmień wartość", który umożliwia zmianę wartości wskazanego parametru (o ile system pozwala na zmianę tego parametru i typ parametru jest albo floatValue albo stringValue). PS. Wśród parametrów nie ma niestety krzywej grzania... 😞 Więc bez pójścia do sterownika się nie obejdzie... Edytowane 7 Listopada 2021 przez gbbsoft Cytuj
vincents Opublikowano 7 Listopada 2021 #17 Opublikowano 7 Listopada 2021 Dzięki. To i tak wiecej niż daje producent. Cytuj
gbbsoft Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #18 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Wykresy są dla mnie "game changer". Włączam aktualizacje co 30s, 100 próbek na wykresie - mam wgląd na dane z godziny i gapię się, aby zrozumieć, czy jeszcze można co poprawić... 🙂 ... czy wszystko dobrze działa... Na razie jest nieźle - czekam na mróz. Edytowane 7 Listopada 2021 przez gbbsoft Cytuj
vincents Opublikowano 7 Listopada 2021 #19 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) a jakby to odpalic na jakieś VM-ce aby móc robić logi 24h? jaki port puszcza do apki? można gdzieś logi zapisywać albo gdzieś zapisuje? Edytowane 7 Listopada 2021 przez vincents Cytuj
gbbsoft Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #20 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Komunikacja jest po http, czyli po porcie 80. U mnie działa po 12h na zwykłym PC. Po co na VM? Mogę zapisywać pobierane dane do pliku, nie ma problemy. Edytowane 7 Listopada 2021 przez gbbsoft Cytuj
vincents Opublikowano 7 Listopada 2021 #21 Opublikowano 7 Listopada 2021 ale PCet musi smigać wraz z apka, a tak do VM-ki na np AWS mam dostęp zawsze i wszędzie Cytuj
gbbsoft Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #22 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Tylko musisz mieć połączenie bezpośrednie między VM a KM100/KM200/MbLani . Program nie działa poprzez serwery Buderusa. Edytowane 7 Listopada 2021 przez gbbsoft Cytuj
vincents Opublikowano 7 Listopada 2021 #23 Opublikowano 7 Listopada 2021 no tak tak dlatego pytałem o port ale jak to leci po https to nie ma problemu, albo VPN i tylko lokalnie (najbezpieczniej) albo przeforwardować jakis port do modułu (mało bezpieczne) Cytuj
gbbsoft Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #24 Opublikowano 7 Listopada 2021 Wersja 3.1 Dodałem możliwość logowania pobranych wartości do pliku .csv (rozdzielany tabulacjami). PS. Poprawiłem: komunikacja jest po http (czyli port 80). 1 Cytuj
vincents Opublikowano 8 Listopada 2021 #25 Opublikowano 8 Listopada 2021 jeżeli po aktualizacji komuś wywaliłoby odinstaluj stara wersję i zainstaluj nową jeżeli nic nie usuniesz z config.xml nowe funkcjonalności będą działać, a twoja konfiguracja zostanie zachowana 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi