Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie/prośba o pomoc w usprawnieniu instalacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od tygodnia cieszę się ze swojego własnoręcznie położonego ciepłociągu. Przesył ciepła działa super. Wymiennik płytowy też. Nawet lepiej niż w założeniu jak to kalkulowałem. Ale niestety problem leży tam gdzie go nie widać, a skutki wychodzą niestety w kotłowni. Już tłumaczę...

W domu mam termostat pokojowy Tech ST-292 v2. Puki co steruje on pompą na grzejniki. Wstawiłem zawór 3D aby mieć możliwość regulacji temperatury. Ustawienie zawieradła ~80% zamknięte, tzn. nie wiem czy nie powiedziałem na odwrót, ale około 1/5 zasysa gorącej, a reszta z powrotu grzejników.
I nie byłoby w tym nic złego gdyby nie 300l-litrowy zład wody w tejże instalacji. Jej duża bezwładność i dwustanowy regulator pokojowy powoduje niemalże dwustanową pracę kotła i raczej większe zużycie opału.
W domu co prawda jest komfort cieplny bez odczuwalnych skoków temperatury, ale patrząc na wykres z kotła to aż oczy wylatują ze zdziwienia.

Powiedzcie mi, czy ten sterownik z pogodówką (np. Tech i-1) coś tu zmieni czy dalej będą duże skoki obciążenia kotła i lepiej zacząć myśleć o buforze?

Opublikowano

Panie a co to za kocioł

Może lepiej żeby się wygaszał niż pracował na małej mocy?

Zacznij od zwiększenia histerezy na sterowniku pokojowym lub przestaw go w inne miejsce gdzie nie będzie poddany szybkim wahaniom temp

Mając i1 i siłownik do zaworu 3d mógłbyś zamiast wyłączać ogrzewanie obniżać temp żądaną na grzejniki - ja tak robię u siebie ale czy to ci się opłaci bez bufora to nie wiem

Pytanie co to za piec i na co

Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Panie, a jaki ma być? Stalowy przecie. 😄

A tak na serio to 30kW z podajnikiem na wungiel. Palnik rurowy SV200n. Jest co prawda opcja zainstalowania zapalarki, ale to sie wiąże z wymianą sterownika, bo mój nie obsługuje. A najistotniejszym jest fakt, że kociołek ogrzewa dwa budynki, więc nie może "spać".

Zwiększenie histerezy nic nie zmieni bo grzejniki i tak są zimne nawet przy 0.2. Temperatura na sterowniku nie skacze, jest bardzo stabilna. 

Ale chyba już znalazłem rozwiązanie. Dokręciłem zawór jeszcze więcej, tak na 1/10, podkręciłem temperaturę zadaną na termostacie (żeby ta pompa już ruszyła) i poczekałem aż temperatura powrotu się unormuje. Po dwóch godzinach sprawdziłem i na termometrze miałem 37° za zaworem, czyli jest dobrze. A kotłem też nie szarpnęło jakoś mocno z tego co widzę na wykresie. 🙂

Ustawienie zaworu na obecne dni można powiedzieć perfekt, ale przyjdą chłodniejsze dni i wszystko weźmie w łeb. Wcześniej było podkładanie do pieca, a teraz ma być kręcenie zaworem? Co to to nie.

Panie powiedz, jak w tym sterowniku ochrona powrotu działa? Czy jeśli dostanie sygnał "grzać" i zacznie podnosić temperaturę za zaworem, a to z kolej spowoduje spadek temperatury na powrocie, to ten sterownik będzie kręcił zaworem tak aby najpierw dogrzać powrót, a uzyskanie zadanej za zaworem będzie w niższym priorytecie, czy może "wóz albo przewóz"?

PS.
Siłownik kupiłem wcześniej razem z tym zaworem 3D, więc ta droga "kupa plastiku" leży i czeka na zastosowanie. 😉

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Dodaj ten silownik,ustaw grzejnikom pogodowku,termostatom tylko obnižanie CO zamiast stopki pompke-przy dužym obiegu niech ladno sa temp.CO zmienia i bedzie gyt.

Opublikowano

Ja bym nie szedł w bufor, tylko w siłownik do zaworu i jego sterowanie
Ale i tak jak nie chcesz żeby było dużo nagłych skoków mocy kotła musisz zwiekszyc histerezę na termostacie pokojowym

Opublikowano

Ok, kupię ten i-1 z obsługą CWU i dam znać o zmianach. Ewentualnie będę zadawać pytania jak to wysterować. 😉

Opublikowano

Obsługę cwu został sterownikowi kotła, nie manpotrzeby zatrudniać do tego zewnetrznego sterownika

Opublikowano

Chyba jednej rzeczy nie doczytałeś (albo zapomniałeś) - ta 30-stka nie stoi w domu, a CWU owszem. 😁

Opublikowano

Kupiłem i już podłączyłem I-1 CWU. Kabli od groma, ale grunt, że więcej już nie przybędzie. 😁

Opcji do ustawienia też jest ogrom, aż trudno się w nich połapać nie czytając instrukcji.

Ustawiłem minimalne otwarcie na 18% i grzejniki są minimalnie ciepłe w czasie czuwania termostatu.

Jest dobrze. 😊