Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Instalacji Z Piecem Kuchennym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamiast się tu rozpisywać może lepiej pokaże.

Teraz mam tak rys.1

post-10721-1255556808_thumb.jpg

Chciałbym troszkę przerobić , jak na razie bez wymiany pieca kuchennego.

post-10721-1255556886_thumb.jpg

Czy to będzie działać ? Jest sens robić coś takiego ?

Napiszę Wam tylko że się nie znam, tzn sporo czytam, ale wyłącznie teoria, żadnej praktyki.

---

To mój 2 post ale 1 nowy temat.

Przy okazji chciałbym się przywitać i wszystkich serdecznie pozdrowić ..

Opublikowano

Primo. Czy ja dobrze rozumuje, ale czy ty masz wode z instalacji wodociagowej podpieta pod jak ty nazywasz podkowe? Jesli tak to zaraz posypia sie gromy na twoja glowe. A wezownica jest kupiona NA ZAPAS?? Moze instalatorem to ja nie jestem ale na moj rozum to ta twoja podkowa powinna byc podpieta do tej zapasowej wezownicy, w ukladzie otwartym z naczyniem przelewowym. Oj chlopie, skomplikowales proste rzeczy tak niemilosiernie ze hoho. Na moja glowe to oba schematy sa do bani.

Inna sprawa to wydajnosc takiej podkowy-zwykle jest bardzo niska. Widzialem kilka takich instalacji i wszyscy uzytkownicy byli zgodni ze wydajnosc i sprawnosc tego ukladu jest bardzo niska. Chociaz nie wiem jak to jest rozwiazane u ciebie, bo juz pojawiaja sie dosyc rozbudowane wymienniki montowane w kuchniach i te podobno sa juz akceptowalne.Pod pojeciem wymiennika mam na mysli wymiennik spaliny-woda.

Opublikowano

Mam wodę z instalacji wodociągowej podpiętą pod podkowę.

Bojler z wężownicą był kupiony na zapas bo nigdy nie mieliśmy bojlera z wężownicą.

Dlaczego uważasz , że ja pokomplikowałem ? Ja jestem teoretyk. Taki układ funkcjonuje tu odkąd tu mieszkam.

Wymieniałem tylko bojler bo stary "kapał".

Wiem , że wydajność podkowy jest bardzo niska ale tzn że nie wystarczająca ?

Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie z tymi gromami ...

Powiedz też coś więcej o tym wymienniku o którym piszesz.

Opublikowano

Jestm co prawda teoretyk, ale ten układ wydaje mi się ostrą jazdą.

A co dzieje się jak się woda zagotuje ?

Wydaje mi się, że nalęzy potraktować kuchnie jak zwykły piec i zrobić coś takiego.

post-10462-1255679103_thumb.jpg

Można się zastanowić:

-jakie naczynie wzbiorcze: jak na ryzunku czy z powrotem do zimnego wlotu do pieca

- zawor odcinający obieg grzejników latem

- czy na obiegu CWU też ma być pompa

Opublikowano

Jeżeli woda się nie zagrzała to znaczy ze piec ma jakieś dodatkowe zabezpieczenia, albo mało ciepła daje. I może pojawić się problem z jego odpowiednią ilością, żeby grzejniki odpowiednio grzały.

W mojej (teoretycznej) ocenie układ działać będzie, ale bezpieczeństwo i efektywność. jest kiepskie

Opublikowano

Grzać to się grzeje ale się nie gotuje ...

W tym układzie jak tak super jest napalone a mało korzystamy z ciepłej wody to faktycznie coś tam zaczyna się dziać w rurach ale to zdarza się bardzo rzadko i wystarczy spuścić trochę gorącej wody.

Piec na 99% nie ma żadnych zabezpieczeń bo i jakie ma mieć taki piec. Woda wpływa i wypływa. Rury grube.

Możecie podpowiedzieć jaki wymiennik zastosować ? Wg mnie powinien to być taki z "grubą" rurą od pierwotnej strony, żeby nie tłumić przepływu grawitacyjnego do bojlera.

Ktoś z Was widział działanie takiego układu w praktyce ?