Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czyszczenie się pieca w trakcie rozpalania.

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam,

W trakcie rozpalania, mój piec przerywa rozpalanie i się czyści. Potem dalej się rozpala. Nie obserwowałem tego dokładnie, ale wygląda to tak: rozpalanie, nagrzeje się do 40 stopni, potem się czyści i dalej się rozpala aż do normalnej pracy. Wyczytałem na forum, że winny może być pył, który jest razem z pelletem. Faktycznie jest tego sporo, ale w pojemniku nie mam żadnego wyczystka, który by pozwolił ten pył usunąć. Jest na to jakieś rozwiązanie? Zmienić dostawcę pelletu, a może wystarczy coś zmienić w ustawieniach pieca? 

Opublikowano

A jaki to piec?

Opublikowano (edytowane)

" próg foto"? Na ile jest ustawiony? Jezeli jest wysoko, to można go trochę zmniejszyć, ale nie oznacza to, że powinieneś wypalić ( lub wybrać) wszysto z zasobnika i z samego dna wyciągnąć pył odkurzaczem. 

Przy tak zapylonym pellecie musisz częściej czyścić dno zasobnika. Wypalać paliwo na maxa i kontrolować. 

Dostawcę pelletu zawsze mozesz zmienić,przecież nie masz z nim żadnej umowy 😁

Edytowane przez Trener40
Literówka
Opublikowano

Piec to Rakoczy FSX 15kW na pellet. Sprawdziłem menu instalatora i serwisowe, ale nie widziałem takiego parametru "próg foto". Sprawdzę jeszcze w instrukcji. Jak coś znajdę to dam znać.

Dziękuję za pomoc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kocioł może się czyścić w trakcie rozpalania gdy trwa ono za długo i nie nastapiło prawidłowo więc zrzuca to co ma na ruszcie i rozpoczyna proces od początku. Wprawdzie ja mam Cortinę ale tak to u mnie bywało gdy sypałem pellet ,,no name". Winny temu będzie pellet. Najprościej sprawdzić stosując inny pellet,  jakiś uznawany za dobry.

Edytowane przez Andrzeju
Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis