Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

To ja też coś wrzucę... jako że od wieeeeluuu lat olej ze smażenia frytek utylizuję w jedyny słuszny sposób...czyli wlewając do kosza z groszkiem, niewielką cześć zostawiam na rozpałkę.

Wypchnąć podajnikiem groszek tak aby pokazał się na kopczyku, polewam środek olejem (ok.100g), nawiew 5-10% i palnik propan-butan na ok.30sek, ewentualnie do widocznego zapalenia się oleju, zwiększam nawiew do 30% i czekam aż widoczny będzie początek zapalenia groszku. Wciskam rozpalony, i już. Kontrolnie za 15 minut zaglądam czy jest ok.

A jeszcze coś, uwaga na palniki poziome gdyż olej może przelecieć przez warstwę groszku i polecieć na otwory a tam razem z popiołem i zimnym żeliwem zrobią coś co można nazwać glinką :-) która po wyparowaniu oleju pozostanie w otworze zatykając jego. Można również wymieszać trociny drzewne z olejem i groszkiem i posypać, a dalej wiadomo.

Pozdrawiam zimujących w kotłowni.✌(ツ)

YARO.

Edytowane przez YaroXylen
korka

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.