Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena instalacji CO i CWU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek chciał bym się przywitać, forum śledzę od niedawna i przyszedł czas na pierwszy post.

Także Witam wszystkich forumowiczów i proszę o ocenę mojej instalacji.

Zdecydowałem się na napisanie tego posta ponieważ zapłaciłem firmie sprzedającej kotły bardzo dużo za montaż kotła a po prześledzeniu kilku tematów z tego forum zaczynam się martwić, że coś może być nie tak zwłaszcza, że pan hydraulik mimo ze miła osoba i chętna do pracy to oszczędzał na czym mógł, mimo, że zapłaciłem za nowe naczynia przeponowe to hydraulik zostawił stare ponad 10 letnie. Także wiekszosc starych rurek jest z odzysku a także niektóre zawory.

Kocioł zasila grzejniki nowego typu - 8 w pokojach i 2 łazienkowe (rury, które idą bezpośrednio do góry) oraz ogrzewanie podłogowe w salonie kuchni i łazience na piętrze (rury idące w prawo).

Jestem przed wizytą w tym salonie tzn.  na pewno mam zamiar iść się kłucić o te oszczędnośći bo koszt montażu z uruchomieniem to prawie 7 tys.  zł. Ale chciał bym zaczerpnąć waszą opinie co jeszcze powinno być zrobione za tą kwotę.

Z góry bardzo dziękuje za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Marcin z Koszalina

4.jpg

0.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez Ryszard
Temat przeniesiony do bardziej pasującego działu

Opublikowano
  • Autor

Witam Sambor

Proszę nie szczędzić słów, był bym wdzięczny za garść argumentów nawet tych niecenzuralnych, żebym miał o czym rozmawiać w salonie ze sprzedawcą.

Opublikowano

Zaw 3-D na zasilaniu przełącza ręcznie grzanie CW/CO a dalej?

Ta pompa co jest w kotle od biedy obsłuży ochronę powrotu ( zaw VTC) i ew bojler lub grzejniki, ale dalej już nie podoła.

Filtr skośny na powrocie powinien być przed samą pompą a nie przed zaw 3-D

W wyczystce przydałby się RCK, ale nie mam inst pod nosem , więc piszę to w trybie warunkowym.

Ponadto instalacja ma kiepską estetykę - jak można tak rury "posmarkać" cyną?

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje

No właśnie dopiero wczoraj był odpalony pierwszy raz i dziś rano na szybko tylko sprawdziłem i właśnie grzejniki na parterze i piętrze gorące ale podłogówka na parterze ciepła a na piętrze praktycznie zimna. A czy ta rura od wydechu może taka być tzn wydech w kotle ma fi 100 a komin 120 i nie ma żadnego zwężenia tylko silikonem wypełniona różnica przy kominie.

A z tym zaworem 3D to chodzi o to, że powinien być jakiś sterownik do kontroli tak ?? bo ten mechanik nie znał  tego kotła bo miał być zawór 3d automatyczny ale nie wiedział gdzie podłączyć i ma to dokończyć, z tego co wyczytałem u producenta to powinna być dokupiona taka płyta(sterownik) który łączy się z płytą główną kotła i wtedy można sterować zbiornikiem cwu i zaworami itp. 

A czy hydraulik ma obowiązek założyć izolacje? bo to tez mnie trochę załamało, że tak to wszystko zostawił gołe.

Nie wiem , nie znam cen montażu  ale wydaje mi się że7 tyś za to to dużo za dużo

Edytowane przez Pororoca

Opublikowano

Tak patrzyłem na te zdjęcia i oczy robiły mi się coraz większe ze zdziwienia[emoji33] Takiego magika to ze świecą szukać[emoji6]
A tak poważnie to spierniczył instalację i jeszcze taką kasę zainkasował...masakra. Bierz go za d..ę i niech poprawia.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

No niestety kolejny raz się przekonałem, że nawet płacąc dużo, wcale nie ma gwarancji , że będzie zrobione dobrze.

Przykre jest to, że remontując dom trzeba się stać specjalistą w wiedzy we wszystkim i nie można nikomu zaufać.

Człowiek płaci podwójnie bo trzeba poświecić czas by zarobić pieniądze a później kolejne godziny na naukę.

Sytuacja wygląda następująco.

- Salon zamówił zestaw rozszerzający do kotła (teraz będzie można podłączyć wiele urządzeń zewnętrznych) dzięki temu będzie można zamontować siłownik na zawór mieszający i będzie kontrola z poziomu kotła nad wymiennikiem cwu , pompami itp.

- Powiedziałem, żeby przestawili ten filtr skośny na właściwe miejsce

- no i mają dołożyć pompę na podłogówkę

Jeśli jest tam jeszcze jakiś rażący błąd to był bym wdzięczny za komentarz. Hydraulik ma przyjść to poprawiać w przyszłym tygodniu.

Opublikowano

Kolego napisałeś że zapłaciłeś 7 tysięcy za montaż tego kotła. Tak jak to wygląda to nie jest on wart ( montaż ) 700 złotych. Zobacz sobie jak wygląda profesjonalny montaż,zwróć uwagę na estetykę i materiały. Tam wszystko jest nowe i zrobione zgodnie ze sztuką.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka