Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

W tym roku planuję modernizację centralnego ogrzewania poprzez dołożenie kotła gazowego kondensacyjnego. Istniejąca instalacja c.o jest dość starą instalacją (zakładana w latach 60 ubiegłego wieku) w której mogą być różnego rodzaju zanieczyszczenia  i dlatego jako rozwiązanie stosunkowo bezpieczne, mam zamiar  połączyć istniejący układ otwarty poprzez wymiennik płytowy z planowanym układem zamkniętym z kotłem kondensacyjnym gazowym o mocy 20kw.

Z informacji jakie można znaleźć na necie, wynika, że wymiennik powinien być przewymiarowany 30-50%  w stosunku do mocy kotła. Patrząc jednak na ceny wymienników, to różnica powiedzmy między takim o powierzchni wymiany 0,50m2 a takim o 1,2m2 (wg katalogów z grubsza odpowiada to mocy 35 i 65 kw wymiennika) jest stosunkowo niewielka. Logika podpowiada, że jeśli chodzi o samą wymianę pomiędzy mediami, to lepsze i to zdecydowanie wydaje się wzięcie tego większego. Zastanawia mnie jednak, czy takie duże przewymiarowanie nie wpłynie na pracę samego kotła np. poprzez zaburzenie modulacji.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Planuję coś podobnego od dłuższego czasu, większość na forum odradza mi taką instalację, głownie ze względów dodatkowych kosztów. Ale u mnie piec stałopalny w układzie otwartym wpięty prze wymiennik, reszta w układzie zamkniętym.

Ale jeżeli dobrze rozumie ty planujesz wpiąć kocioł gazowy przez wymiennik, tu masz temat z forum

Edytowane przez ldonut
Opublikowano

Idonut, bardzo a bardzo Ci dziękuje. Nie wiem jak to się stało, że ten temat mi uciekł ale właśnie tego szukałem. Moja planowana modyfikacja to dołożenie  bajpasa z zaworem trójdrogowym sterowanym siłownikiem na zmianę obiegu by niepotrzebnie kotła węglowego nie grzać i w zasadzie tyle.  W temacie tym też jest cenna wskazówka odnośnie samego wymiennika tj nie jakaś mała popierdółka tylko konkretny 60 kw wymiennik.  A koszty… o czym mówimy, o wymienniku, no weź przestań, owszem zawór trójdrogowy (w moim przypadku) i wymiennik tanie nie są, ale dokup do układu zamkniętego jakiegoś dobrego UPS-a wraz z akumulatorem. To też nie są tanie rzeczy.